Як зросте вартість бензину на АЗС у жовтні

У жовтні сезон активного споживання пального продовжиться до осінніх дощів. Тож паливо має потенціал до зростання. Однак ціни може стримати два фактори. Йдеться про стабілізацію цін, або ж здешевшання нафти.

У коментарі порталу Delo.ua аналітик профільного видання “НафтоРинок” Олександр Сіренко розповів, що у жовтні найбільші гравці паливного ритейлу крокуватимуть в ціні й далі, але при вартості нафти еталонної марки Brent в 95 доларів за барель, вартість літра бензину та дизпалива зупиниться на позначці 59,99 гривні. З урахуванням знижок в 4 гривні за літр, середня ціна дизпалива в Україні складатиме 55 гривні за літр. 

Засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін вважає, що ринок пального в жовтні буде відносно спокійний. Разом з цим ціни на АЗС відштовхуватимуться в першу чергу вій цін нафти.

“Зараз ціна еталонної марки Brent коливається в межах 92-95 доларів за барель. І якщо ціна не закріпиться на позначці 95 доларів, то цілком можливим буде розворот цін. Поточна ситуація на нафтовому ринку базується на бажанні лише однієї країни – Саудівської Аравії. Але сама ця країна внаслідок зниження видобутку сировини втрачає ринок, а її обсяги заміщуються. А серед країн-членів ОПЕК намітилися сперечання в питанні щодо доцільності політики зниження видобутку, оскільки такі країни можуть більше втратити ніж здобути через гальмування економіки та деградації попиту”, – сказав Льоушкін.

Він зазначає, що після 20 жовтня стане зрозумілим подальший тренд на світовому нафтовому ринку, бо цій даті передуватимуть засідання міністрів країн-членів ОПЕК, а також інші ключові події, які схарактеризують подальший попит на нафту. Льоушкін каже, що після здорожчання ціни на АЗС OKKO та WOG ймовірно відбудеться й здорожчання інших мереж такий як “Авіас” та “Укрнафта”, а також ряду дрібних гравців в регіонах. Проте, за умови, якщо світові ціни на нафту залишаться на тому ж рівні на якому вони є зараз подальше здорожчання палива на АЗС може взагалі не відбутися.

“Ринок сьогодні взагалі досяг якоїсь достатньої точки, подальше підвищення не обов’язково. Воно було б комфортним для мереж АЗС, можна було б на гривню підняти ціни. Але найбільші гравці ринку можуть провести це здорожчання просто скоротивши свої знижки”, – акцентує Льоушкін.

За його словами, споживання пального наразі залишається високим головним чином завдяки аграріям, а також перевізникам зерна. Наразі логістика зерна серйозно змінилася. Зараз збіжжя не возять залізницею на елеватори, а використовують для перевезень здебільшого автомобільний транспорт, що підвищує споживання пального. Загалом сезон високого споживання палива триватиме до осінніх дощів, коли роботу в полі вже буде неможливо виконувати.

Ціни на пальне 2 жовтня в Україні 

За даними Auto.ria станом на 2 жовтня, вартість бензину А-95+ становить 57,97 гривні за літр. Популярний А-95 коштує 55,02 гривні за літр. Бензин А-92 на АЗС реалізують по 52,82 гривні за літр. Середня вартість дизельного пального – 54,99 гривні за літр. Автогаз коштує 25,69 гривні за літр. Середні ціни на пальне в Україні:

  • Бензин A-95+ – 57,97 гривні за літр;
  • Бензин A-95 –  55,02 гривні за літр;
  • Бензин A-92 – 52,82 гривні за літр;
  • Дизельне пальне – 54,99 гривні за літр;
  • Автогаз – 25,69 гривні за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Україні подорожчало пальне: як змінилися ціни на бензин за тиждень
  • Чи залишиться ціна на літр бензину нижчою за 60 грн: прогноз експерта
  • Коли бензин в Україні припине дорожчати – експерти поділилися прогнозом
  • Київстар підвищив ціни на деякі послуги: що змінилося з 1 жовтня

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *