Яким буде курс долара та євро наступного тижня: прогноз банкіра

В Україні до 1 жовтня на ринку готівкової валюти очікується стабільна ситуація. Це, зокрема, пов’язують з тим, що Національний банк розширив можливості здійснювати продаж валюти. На думку експерта, коридор коливань буде на рівні 38,70-39,00 гривень за долар та 41,7-42 гривень за євро

Начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лісовий зазначив, що після рішення НБУ готівковий ринок валюти практично повернувся до економічних меж. Тобто, без спекуляцій з боку різних гравців ринку. Тарас Лісовий переконаний, що очікується збільшення пропозиції готівкової валюти на ринку. Водночас це вплине і на курс в обмінних пунктах.

За словами банкіра, на ринок найближчим часом чекає вільне утворення курсу на міжбанківському валютному ринку. Тому, вважає експерт, ситуація наступного тижня (25 вересня — 1 жовтня) буде подібною до тої, що була попереднього тижня.

“Коридор коливань буде на рівні 38,70-39,00 гривень за долар та 41,7-42 гривень за євро. Щодо спреду та поточних коливань, то, як і тижнем раніше, вони будуть цілком адекватними та очікуваними: так, різниця між курсом продажу та покупки не перевищить 0,3 гривень (тут ми не враховуємо можливі поточні зміни спреду на “чорному” ринку), а щоденні коливання будуть в кордонах 0,3-0,5 гривні”, – пояснив експерт.

За прогнозом Тараса Лісового, наступний тиждень на готівковому ринку буде доволі рівним. За словами експерта, це реакція ринку на дві важливі події: повернення до більш-менш системної міжнародної фінансової допомоги країні та створення воєнно-політичних умов для здійснення експорту агропродукції без участі країни-агресора (ЗСУ, ГУР, СБУ спільними зусиллями фактично “притисли” флот країни-агресора до берегів, створивши умови для безпечного проходження вантажів зі збіжжям). 

“Звісно, ринок очікуватиме подальші кроки НБУ, спрямовані на лібералізацію ринку, зокрема повернення “вільного” курсу. Однак це станеться тоді, коли будуть створені належні об’єктивні умови, що не зашкодять загальній ситуації та не спричинять руйнації вже досягнутої стабільності”, – наголосив банкір.

Курс валют в Україні

22 вересня Національний банк України оновив офіційний курс валют. При цьому слід зазначити, що курс долара в Україні залишається фіксованим, і не змінюється: він все ще становить 36,57 гривні. Водночас з євро ситуація не дуже стабільна: наразі євро продовжує падати в ціні. Станом на 22 вересня курс становить 38,89 гривні за євро (це на 24 копійки менше, аніж в попередній банківський день). При цьому варто завжди пам’ятати, що в пунктах обміну валют ціни на продаж та купівлю євро та долара будуть відрізнятися від курсу НБУ.

Водночас колишня голова Національного банку України Олена Коробкова ділилася своїм прогнозом щодо курсу долара на наступний рік. За її словами, поки що є певна невизначеність. Це пов’язано з тим, що багато міжнародних партнерів зараз тільки планують свій державний бюджет на наступний рік. На думку Олени Коробкової, в жовтні 2023 року курс долара коливатиметься між 37,5 – 39 гривень за долар. Серед факторів, які на це вплинуть, буде погашення зовнішніх боргів. Це близько 2 мільярдів доларів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Яким буде курс долара та євро в жовтні: прогноз економіста
  • Валюта у Приватбанку: клієнт скаржиться, що у відділенні не видають крупні суми або дають старі купюри
  • Танці навколо долару: яким буде курс євро і до чого тут фінансова політика США
  • Яким буде курс долара у 2024 році – прогноз Мінфіну

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *