Майже половина російських олігархів допомагають путіну зі зброєю: навіть ті, хто виступив проти війни

Майже половина мільярдерів російського списку Forbes-2021 приймають безпосередню участь у війні рф проти Україні – їхні підприємства виробляють зброю для армії держави-агресора, або постачають матеріали для російського ВПК. Це стосуюється навіть тих олігархів з росії, які публічно виступали проти війни та намагаються зняти з себе західні санкції.

Про це йдеться у розслідуванні видання “Проект”. Журналісти проаналізували публічні державні контракти, укладені підприємствами, які частково або повністю належать членам останнього довоєнного рейтингу Forbes з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією за період з початку тимчасової окупації територій України (2014-2023 рр.).

Як мінімум 81 людина з останнього довоєнного рейтингу 200 найбагатших росіян за версією журналу Forbes відкрито брали участь у постачанні російської армії та ВПК, пише “Проект”. 80 із них — під санкціями, але лише 14 із цих 80 — санкціоновані у всіх юрисдикціях партнерів України коаліції, а 34 особи — взагалі лише в Україні. Загальна сума відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російською оборонкою за час війни в Україні, з 2014 року, склала не менше 220 мільярдів рублів, або майже 3 млрд доларів. При цьому з 2017 року частина контрактів була засекречена, тож ця цифра не остаточна.

Хто допомагає путіну

Зокрема, у списку фігурує Олексій Мордашов, колишній перший номер російського списку Forbes, який мав 29,1 млрд доларів статків. Він є власником промислового гіганта ПАТ “Северсталь”, колишній співвласник банку друзів володимира путіна “Росія”, один із творців “Національної медіа групи”, що об’єднує пропагандистські ЗМІ — Перший канал, СТС, РЕН-ТВ та інші Був на зустрічі з путіним у день початку війни, після чого потрапив під персональні санкції ЄС. Публічно жалкував про початок війни, називаючи її “трагедією двох братніх народів”. Також він говорив, що “не має жодного відношення до виникнення нинішньої геополітичної напруженості”.

Олексій Мордашов

Олексій Мордашов

Але вже влітку 2022 р., виступаючи на Петербурзькому економічному форумі, закликав “скористатися імпульсом”, щоб розвивати економіку. Після форуму путін нагородив Мордашова орденом Дружби “за великий внесок у розвиток металургійної промисловості та багаторічну сумлінну роботу”. У результаті санкцій втратив $8,2 млрд. Його яхта Lady M і вілла на Сардинії заарештована італійською владою, друга яхта Nord була помічена в Малайзії.

ЗМІ зʼясували, що підприємства Мордашова брали участь у виробництві автоматів (АКМ, АК-74М, АКС-74, АК-101/103 та інші), снайперських гвинтівок, танків (Т-90, Т-72, Т-14 “Армата”), РСЗВ “Град”, авіабомб, та навіть ядерних боєприпасів.

Також у розслідуванні мова йде і про власника Новолипецького металургійного комбінату (НЛМК) Володимира Лисіна.

“Людські жертви – це завжди величезна трагедія, якій неможливо знайти виправдання”, – написав Лісін у зверненні до співробітників НЛМК з приводу вторгнення Росії в Україну в березні 2022 року.

Володимир Лисін

Володимир Лисін

У березні 2023 року залишив правління РСПП (російська спілка промисловців та підприємців), фактично клубу російських олігархів при Кремлі.

Підприємства, повʼязані з Лисіним, беруть участь у виробництві зенітно-ракетних комплексів “Тор”, “Оса”, ракет для авіації, авіабомб, мміжконтинентальних балістичних ракет та безпілотників.

Компанію Мордашову та Лисіну у списку розслідувачів склав інший відомий російський олігарх – Алішер Усманов, власник холдингу USM.

Після початку повномасштабної війни рф проти України Усманов живе у Ташкенті. У лютому 2023 року в інтерв’ю італійському телеканалу Усманов заявив, що “війна нікому не принесе користі”, але відразу обмовився: “Але це не моя справа, я не політик, я не хочу займатися політикою”.

Алішер Усманов

Алішер Усманов

У січні 2023 року Усманов залишив правління РСПП, заявивши, що йде на пенсію. Зазначимо, що за зняття санкцій з Усманова виступає Угорщина, політичне керівництво якої часто звинувачують у підтримці росії.

Підприємства Усманова беруть участь у виробництві балістичних ракет та ракетних комплексів “Тополь-М”, танків (Т-80, Т-90, модернізований Т-72, Т-14 “Армата”), БМП, авіабомб ФАБ-500, ракет “Калібр”, військових літаків “Су”, “МіГ”, “Іл”, “Ту”, гранат, кораблів ВМФ та ядерної зброї.

У списку також фігурує уродженець Львова Михайло Фрідман, колишній власник “Альфа-Банку”. Наразі він є громадянином Ізраїлю та живе у Великій Британії.

25 лютого 2022 року, на другий день повномасштабної війни, Фрідман надіслав листа співробітникам компанії LetterOne, у раді директорів якої він займав посаду,в якому назвав те, що відбувається в Україні, трагедією і закликав зупинити кровопролиття. Відразу після початку війни рахунки та кредитні картки олігарха були заморожені, через що, як скаржився бізнесмен, йому не вистачало грошей “навіть на прибиральницю”.

Михайло Фрідман

Михайло Фрідман

У березні 2022 року Фрідман дав інтерв’ю Bloomberg, де заявив, що ніколи не працював на державній посаді і не має впливу на путіна.

“Сказати щось путіну проти війни для будь-кого буде самогубством”, — запевнив бізнесмен.

Тоді ж фонд Фрідмана анонсував фінансову допомогу єврейським організаціям, які допомагають українським біженцям.

Протягом усього часу війни Фрідман та інші акціонери “Альфи” намагаються домогтися зняття санкцій. У березні 2023 року стало відомо, що листа з проханням зняти санкції з Фрідмана та його партнерів — Германа Хана, Петра Авена, Андрія Кузьмичова, — підписали багато відомих росіян антивоєнних поглядів, у тому числі тодішній керівник організації Олексія Навального ФБК – Леонід Волков.

У 2023 році Фрідман заявив, що позбавиться всіх російських активів.

Компанії, які були повʼязані з Фрідманом в період 2014-2023 рр., приймали участь у виробництві автоматів, ручних кулеметів, снайперських гвинтівок, пістолетів, ПТРК, ракетних комплексів, авіаракет, літаків Су-34, Су-35, Ту-22М, Ту-95, Ту-160, деталей для МіГ-29, Су-57, кораблів ВМФ та іншої техніки.

Є у списку і Роман Абрамович, який, за даними ЗМІ, неодноразово виступав у якості непублічного посередника між Україною та росією під час повномасштабної війни.

Роман Абрамович

Роман Абрамович

Громадянин Ізраїлю та Португалії володіє, зокрема, металургійною компанією “Євраз”, яка приймає участь у виробництві танків, БМП, тротилу, детонаторів та деталей двигунів військових літаків. Відомо, що олігарх також намагається зняти з себе частину західних санкцій. 

“Важко коментувати ваші висновки. Як можна рахувати всіх, хто довго мав контракти з ВПК? Що виходить, їм треба розірвати роками збудовані відносини їхніх підприємств? Але ж це не означає, що всі вони — прихильники війни. Прихильників взагалі немає, всі просто сц*ть (бояться)“, – так складений список прокоментував топ-менеджер однієї зі згаданих великих компаній.

Водночас уряд Великої Британії дозволив російським олігархам, які знаходяться під санкціями, витрачати сотні тисяч доларів на рік на “базові потреби”. Часткова розморозка активів торкнулася як мінімум 82 осіб.

Інформатор також повідомляв про бажання російских олігархів віддати частину своїх грошей на відновлення України в обмін на знаття санкцій. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *