На українських підприємців чекають великі штрафи з 1 жовтня: за що каратимуть

Торгівля без касових апаратів в Україні каратиметься штрафом вже з 1 жовтня. Підприємці мають попіклуватися про встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Платити доведеться від 100% до 150% від вартості проданих без касових апаратів товарів. 

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради, нардеп від “Слуги народу” Данило Гетманцев у коментарі “Українському радіо”.

“Я хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені”, – сказав Гетманцев.

За словами нардепа, планові перевірки бізнесу будуть відновлені, але не у повному обсязі. Вони стосуватимуться лише певних груп платників податків, зазначив голова профільного комітету.

“Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства”, – сказав Гетманцев.

Що чекає на підприємців

З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (окрім торгівлі підакцизними товарами).

Державна податкова служба перевіряє використання РРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень. Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

  • Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;
  • Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Зазначимо, що з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, для ФОП на ЄП діють знижені розміри штрафів: 25% замість 100% за перше порушення й 50% замість 150% — за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та продажу підакцизних товарів.

Повернення довоєнних податків

З 1 серпня 2023 року Україна поступово повертається до довоєнної системи оподаткування. Відповідний закон №3219 президент України Володимир Зеленський підписав в липні. Цим документом передбачені продовження мораторію на податкові перевірки до кінця війни, але частково контроль ДПСУ все ж повернеться.

Зокрема, законом було скасовано такі норми:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для ФОПів платників єдиного податку І та II груп не сплачувати єдиний податок;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • зупинення перебігу строків (подання податкової звітності, строків отримання податкової інформації органами контролю).

Раніше Інформатор пояснював, як повернення довоєнної системи оподаткування вплине на ціни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *