На заправках України планують ще більше підвищити ціни на паливо: в чому причина

Зростання цін на бензин і дизель на українських заправках ще не досягло межі. Причина – значне відставання динаміки від темпів зростання оптових цін. Відповідно, вартість пального зростатиме.

Про це розповіли у “Консалтинговій групі А-95”, передає Enkorr. Там пояснили: нині, спред (різниця між найвищою ринковою ціною купівлі та найнижчою ринковою ціною продажу) між роздрібними та оптовими цінами становить:

  • бензин А-95 – близько 5,3 грн/л;
  • на дизель – близько 5,6 грн/л.

“Спред же між гуртом та роздробом протягом січня-травня 2023 року становив 9,7-9,8 грн/л. Тобто поточні показники майже вдвічі менші. Це вказує на високу ймовірність подальшого зростання роздрібних цін”, – констатує директор “А-95” Сергій Куюн.

Чому зросли оптові ціни

За даними експертів, з 14 червня до 17 серпня оптові ціни на бензин А-95 зросли на 13,25 грн/л (з 34,25 грн/л до 47 грн/л). На дизпальне – на 13 грн/л (з 33,5 до 46,5 грн/л).

“Ключовим фактором зростання стало поновлення з 1 липня ставок “паливних” податків, які діяли до повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Крім того, протягом зазначеного періоду зростали світові, тобто закупівельні ціни на нафтопродукти”, – пояснили експерти.

При цьому наголошується: фактична відсутність запасів пального є причиною, через яку гуртовий ринок оперативно реагує на зміну кон’юнктури. Визначаючи таким чином майбутній трек роздрібних цін, які змінюються повільніше.

Ціни вже перевищили 50 грн

Водночас, вартість палива в Україні вже перевалила за 50 грн/л. Так, 23 серпня АЗС продавали:

  • бензин А-95 – по 52,68 грн/л, що на 14 коп. перевищує ціну попереднього дня;
  • бензин А-95 – по 54,84 грн/л (+ 13 коп.);
  • дизель – по 52,2 грн/л (+ 14 коп.).

Ситуація з пальним в Україні

Директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн пояснив, чи буде взимку в Україні дефіцит пального. На думку експерта, наша держава вже склала “іспит”, переживши дві складні ситуації: йдеться про осінь та зиму минулого року, коли в Україні були проблеми з електроенергією. Взимку 2023 року, вважає Куюн, бензин в Україні буде в достатній кількості.

Наразі ціни на нафту стабілізувалися, а попит в Україні став меншим. Проте все одно ціни на пальне лишаються доволі високими. Засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін звернув увагу на те, що ціни на нафту еталонної марки Brent стабілізувалися на рівні 84 долари за барель. Експерт вважає, що якщо й подорожчання ще буде, то не більш ніж до 90 доларів за барель. Він також додав, що постачання пального в нашу країну залишається регулярним та ритмічним. Бізнесмен пояснив, що в Україні вже майже завершилися жнива зернових, але на півдні тільки почали косити соняшник. Саме тому пальне наразі в міжсезоння високого сезону (ціни не зменшується), хоч і попит на пальне трохи впав.

При цьому нещодавно у Верховній Раді в першому читанні підтримали законопроєкт, який передбачає, що АЗС будуть зобов’язані робити запас пального. Йдеться про запас на 60-90 днів середнього споживання. Наразі точно невідомо, які об’єми запасу пального затвердять. Проте зазначається, що цей крок потрібен для того, щоб в Україні не було дефіциту у випадку кризових ситуацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Українці очікують підвищення цін на пальне восени. Чи вплине це на рейтинг Зеленського, – прогноз Андрія Єременка
  • АРМА забрало у Нафтогазу колишні заправки Glusco. Їх пов’язували з Медведчуком
  • Як зекономити бензин у спеку: корисні поради
  • Плюс 5 гривень на буханці: чому в Україні дорожчає хліб і що буде з цінами з осені

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *