Бізнес-партнер Коломойського та екс-власник ПриватБанку Геннадій Боголюбов поділився думками про гроші

20 серпня на YouTube-каналі «Менора» вийшла перша частина інтерв’ю з одним з українським бізнесменом Геннадієм Боголюбовим. “Геннадій Боголюбов, знаменитий бізнесмен та філантроп, розкриває свій унікальний погляд на фінанси та добробут. Яким чином юдейська мудрість може пролити світло на сучасні явища як криптовалюта та фіатні гроші? Що каже Тора про те, кому варто давати гроші, а кому відмовити? Куди зникають багаті родини?” – так зазначено в анотації до відео. Далі ми пропонуємо вам пряму мову бізнесмена у викладі Forbes .

 

Як стати багатим?

Для того щоб добре жити, потрібно багато й тяжко працювати. Але щоб бути багатим, треба вигадати щось інше. Потрібно працювати, намагатися, треба допомагати Всевишньому, щоб Він дав тобі гроші. Питання в тому, що таке «дав» і для чого. Релігійні люди вважають, що всі багатства світу знаходяться у Всевишнього, і Він їх якось розподіляє. Але оскільки Він не має ні рук, ні кишень, інструментами Його розподілу є люди. Тому якщо людина отримала багатство, незрівнянно більше грошей, ніж їй потрібно для життя, це означає, що Всевишній вибрав її інструментом. Для того щоб вона ці гроші використала правильно, щоб вона ці гроші роздала, допомогла комусь, зробила соціальні проєкти.

Навіщо займатися благодійністю?

Коли гроші знаходяться у великій кількості у когось одного, і вони десь зберігаються, то вони створюють дуже серйозний надлишковий потенціал. Цей потенціал не можна назвати позитивним чи негативним, все залежить від того, як його буде використано.
На початку свого розвитку як бізнесмена я дуже дивувався, коли читав у пресі про те, що великі люди цього світу, яких називають rich and famous, віддають більшу частину своїх статків, а то й усі, на благодійність. Так вони відчувають чи знають, що спрямовують ці кошти, потенціал у щось позитивне.

Як гроші шкодять молодим людям?

Людина може сама повернути цей ресурс, потенціал не туди, і тоді це стане для неї покаранням. Є така єврейська мудрість: «Якщо ти хочеш знищити життя своїх дітей, дай їм сьогодні те, що ти маєш дати їм після своєї смерті». Грубо кажучи, гроші дуже серйозно псують людину. Особливо молоду, незрілу, яка не знає, як з ними поводитися.

Якщо батько не виховує свого сина чи доньку в роботі, а просто вивалює на них статок, то тут практично стовідсоткова гарантія того, що ця людина страждатиме. У Торі або Талмуді написано, що найгірше, що батько може зробити для свого сина – це повісити йому на шию гаманець з грошима і поставити біля дверей будинку розпусти. Так він із грошима потрапляє в ситуацію, в якій не зможе утриматися від якихось речей, і це приведе його до морального падіння.

До мене якось потрапила книга «Історія Ротшильдів». Це були унікальні люди, брати, які розбагатіли та розʼїхалися. Один виїхав до Англії, інший залишився у Франції, щоб не заважати один одному. Ці великі прадіди створили свою бізнес-імперію, заснували фінансові компанії, банки, мали багато дітей. Сьогодні залишилася тільки назва «Ротшильд».

Великі гроші звалилися на спадкоємців, і вони не змогли впоратися з цим потенціалом. Зосталися тільки великі компанії з назвами імен – «Голдман Сакс», «Ротшильд». А самі люди зникли, не змогли впоратися. Керувати багатством радше може той, хто його створив або навчився ним управляти. Як-то кажуть, батьки працюють, діти насолоджуються життям, а онуки просять милостиню.

Скільки треба витрачати на благодійність?

Я звичайна людина, я не народився у релігійній сімʼї. І, звичайно, на початку мого сходження я відчував роздратування. Тому що я виріс у Дніпродзержинську, у Радянському Союзі, вже навіть не памʼятаю, як це було. І там був закон джунглів: кожен працював, заробляв. Я памʼятаю, мої батьки, дай Боже, могли дожити до наступної зарплати. Нас не виховували так, що хтось комусь щось давав.

Коли настала свідомість, самоідентифікація, я почав розуміти, як ці речі працюють. Іноді мені приходять думки, що треба дати, і тоді я намагаюся швидше це зробити. У мене немає особистого алгоритму розподілу грошей. Я даю десятину, це треба дати. Бувають такі фанатики, які хочуть перестрибнути через ці значення. Наприклад, він заробив 100 000, а хоче віддати 20 000, можливо, Бог дасть йому 200 000. Мій учитель, рабин Камінецький, категорично не рекомендує так робити. Він каже: «Будь обережний, правильно розрахуй».

Є закон, за яким ти зобовʼязаний віддати 10%, але ти не маєш права віддати більш ніж 20%. Тому що, найімовірніше, так ти порушуєш якийсь фінансовий перебіг. Ти можеш завдати шкоди своєму бізнесу, порушити права своєї сімʼї.

Як казати ні?

Як сказати «ні»? Найголовніше – так сказати «ні», щоб людину не образити. Тому що образити людину набагато гірше, ніж не дати їй грошей. Люди зазвичай кажуть: «Я подумаю», «Я вам передзвоню», «Принесіть мені свій бізнес-проєкт, я його вивчу». Ти кажеш людині «ні», а вона чує «так». І тоді ти потрапляєш у ситуацію, в якій все стає набагато гірше. У неї залишається надія.
Є люди, які вміють казати «ні». Я до таких людей не належу, я вчуся. Але я кажу, ви знаєте, цього року чи цього місяця я всі свої ресурси розподілив. Тому я, на жаль, сьогодні не можу розглядати ваш проєкт у межах цього бюджетного періоду. Приходьте за рік. Так, щоб людина не пішла ображеною, розчарованою, вона повинна піти з усмішкою від тебе.

Чому не можна говорити про свої плани?

Я вважаю, якщо ти хочеш, щоб усі твої плани не справдилися, треба про них розповісти. Єдина людина, яка може їх знати – це твоя дружина, кохана жінка. У сімʼї можна, а чим більше ти розповідаєш стороннім, тим ти створюєш негативний потенціал.

Були часи, коли я не знав, скільки заробляю. Я думаю, що на такому рівні бізнесу, де я перебуваю, ніхто не знає. Не тому, що це багато чи мало. Особливо сьогодні, у тій ситуації, у тій країні, у війні, ніхто не знає, скільки він заробляє. Заробивши сьогодні, ти вдвічі більше втратиш завтра.

Чи в грошах щастя?

Я бачив багато людей, які повʼязують своє щастя з грошима. Вони кажуть, що якби мав гроші, був би щасливим. Щастя з грошима не повʼязане. Щастя – це внутрішній стан, це відчуття самореалізації, наповненості, цілісності. А гроші – це антураж, інструмент самореалізації. Коли людина не має грошей, вона може бути щасливою, і, найімовірніше, вона буде щасливою. Але коли людина має гроші, вона може багатьом принести таке щастя.

Коли є гроші, то це величезний ресурс, яким потрібно займатися. Ось буде в мене замок, і для того, щоб я цим замком нормально управляв, я найму 100 людей працівників, заплачу їм гроші, і вони все робитимуть. Ось ці 100 людей працівників – основна проблема, з якою ти зіткнешся. Тобі доведеться з ранку до вечора розбиратися з ними, думати. Насамкінець ти подумаєш, що до того, як не мав цього замку, тобі було простіше жити. Але всі ж хочуть замок.

Що таке криптовалюта?

Я до криптовалюти ставлюся… не знаю як. Я ніяк не можу зрозуміти, криптовалюта – це гроші чи товар. Коли ми жили в Радянському Союзі, ми в школі вивчали Карла Маркса, і він розповідав, що формула товар-гроші-товар існує. Тобто гроші оцінюються за номіналом. А ось щоб намайнити біткоїн, треба витратити енергію, час, купити обладнання. І в одного майнера він коштує 10 000, у другого – 15 000, а у третього – 20 000. Він має якусь собівартість. Тож у моєму розумінні це товар, а люди кажуть, що це гроші. Але я не займаюсь цим.

Генна́дій Бори́сович Боголю́бов — український підприємець, один зі співвласників групи «Приват» і один з найбагатших бізнесменів України. У 2019 році займав п’яте місце в рейтингу найбагатших людей України за версією журналу «НВ» зі статками $1,376 млрд. Станом на 2021 рік зайняв п’яту позицію серед 100 найбагатших українців за статками $1,7 млрд, за версією Forbes.

Культурно-діловий центр «Менора» – найбільший у світі єврейський комплекс, відкритий у Дніпрі у 2012 році. Розташований за адресою: вул. Шолом-Алейхема, 4/26. Ідея створення та реалізація проекту стала можливою завдяки президенту Дніпропетровської єврейської громади Геннадію Борисовичу Боголюбову та президенту Об’єднаної єврейської громади України Ігорю Валерійовичу Коломойському, а також головному рабину Дніпра та Дніпропетровської області Шмуелю Каминецькому.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі «Інформатор Live». Підписати на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Блогерка-мільйонниця Верба закликала не донатити Притулі. Він образив її пародією на Зеленського – відео
  • Продавали $500 тисяч: У Києві викрили банду фальшивомонетників – фото
  • Підозрілі операціі та ігнорування вимог банку. Чому Приватбанк може відмовити вам у обслуговуванні
  • Чи може банк допомогти побороти шахраїв: відповідь ПриватБанку

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *