НБУ дозволив банкам продавати більше валюти: що це означає для українців

З вівторка, 29 серпня, банки України зможуть продавати безготівкову іноземну валюту без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Також НБУ збільшив щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців

У Національному банку України пояснили, що такі дії потрібні в рамках переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування. Нацбанк уточнив, що це перший етап пом’якшення валютних обмежень. Він спрямовуватиметься, зокрема, на мінімізацію множинності обмінних курсів.

“З цією метою Національний банк пом’якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам”, – йдеться у повідомленні.

Так, із 29 серпня 2023 року НБУ:

  • Дозволив купувати валюту у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис.грн в еквіваленті в одному банку;
  • Збільшив зі 100 тис.грн до 200 тис.грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову. Там уточнили, що операції з продажу безготівкової валюти банками є більш зручними та безпечними.

“Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом”, – додали в НБУ.

Повернення до гнучкого курсу

Ще на початку повномасштабної війни Нацбанк зафіксував курс національної валюти на рівні 29,25 грн за долар. Саме таким він був станом на 24 лютого 2022 року – день вторгнення військ росії. Це дозволило стабілізувати роботу фінансової системи, зберегти золотовалютні резерви, стримувати інфляцію, запобігти відтоку коштів із банківської системи. У липні минулого року НБУ підвищив фіксований офіційний курс на 25%, до 36,57 грн/долар, оскільки попередній уже не відповідав реаліям в українській економіці.

На початку серпня 2023 року Нацбанк України вирішив знову повернутися до режиму гнучкого обмінного курсу гривні до долара. Таким чином, офіційний курс вирівнюється до позначки середнього ринкового курсу на міжбанківському ринку.

“Фіксований курс та жорсткі адміністративні обмеження є оптимальними лише в обмеженій часовій перспективі, адже з часом призводять до поступової деградації бізнес-моделей та систем ризик-менеджменту, стимулюють накопичення валютних ризиків. На противагу цьому більша гнучкість курсу є додатковим інструментом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов”, – пояснили в Нацбанку.

Гнучкий курс застосовують як стратегією пом’якшення валютних обмежень. Однак, його введення можливе лише на додачу до формування належних макроекономічних і фінансових передумов, а його коливання відображатиме зміни попиту та пропозиції валюти на ринку, тож зміна курсового режиму буде проходити поступово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ помʼякшує валютні обмеження з 12 серпня: що зміниться
  • Гроші подешевшають. Чому Нацбанк знизив облікову ставку та як це вплине на кредити та депозити українців
  • Клієнтці ПриватБанку кілька разів відмовляли в оформленні картки Junior – в чому проблема
  • Гетманцев та Железняк внесли законопроєкт про збільшення оподаткування банків. Що це означає для українців?

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *