НБУ зберіг високу облікову ставку: регулятор назвав причини

Правління Національного банку України зберегло облікову ставку на рівні 25% річних. На думку керівництва регулятора, це сприятиме зниженню інфляції і подальшому помʼякшенню валютних обмежень.

Про це в четвер, 15 червня, повідомила пресслужба НБУ.

“(Збереження рівня облікової ставки) сприятиме підтримці привабливості гривневих інструментів, збереженню стійкості валютного ринку та зниженню інфляції, що в комплексі формуватиме передумови для подальшого поступового пом’якшення валютних обмежень”, – заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

В НБУ додали, що темпи зростання споживчих цін знижувалися в травні швидше, ніж очікувалося. В минулому місяці інфляція сповільнилася до 15,3% у річному вимірі. Досягти цього вдалося, зокрема, завдяки збереженню високої облікової ставки та використанню інших інструментів регулятором. Також цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних та курсових очікувань. Базова інфляція у травні знизилася лише до 15,6% у річному вимірі, що відповідає прогнозу НБУ.

“Завдяки налагодженню логістики, зниженню цін на світових товарних ринках і послідовній монетарній політиці НБУ інфляція в Україні надалі сповільнюватиметься”, – додав очільник Нацбанку.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 27 липня 2023, тоді знов буде прийматися рішення щодо облікової ставки.

Економіка України: останні новини

В червні НБУ повідомив, що станом на червень реальні зарплати українців у приватному секторі фактично припинили падіння. Разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі це підтримало доходи українців.

Також ми писали, що Національний банк України пом’якшить валютні обмеження. Зокрема, резидентам-позичальникам дозволять переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками.

Окрім цього повідомлялося, що з квітня в Україні запрацювала нова система електронних платежів (СЕП) Національного банку України. Тепер громадяни зможуть користуватися міжбанківськими платежами в цілодобовому режимі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *