Нові правила виплати зарплати та обмеження премій: що ще чекає на держслужбовців у 2024 році

З 1 січня 2024 року зарплата в державному секторі стане прозорою, прогнозованою та зрозумілою для громадян і для державних службовців. Також держслужбовцям скасують стимулюючі виплати, а щомісячні премії будуть обмежені.

Голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталя Алюшина розповіла, що чекає державних службовців з 1 січня 2024 року.

“Стимулюючі виплати будуть скасовані. Щомісячні премії будуть обмежені максимум 30% від посадового окладу. Наразі розмір премій необмежений, і залежить від суб’єктивного ставлення керівника. Заробітна плата стане прозорою та зрозумілою для державних службовців”, – заявила пані Алюшина в ефірі марафону.

На її думку, вже у наступному році держслужба зможе конкурувати з приватним сектором, що дозволить залучити на державну службу фахових юристів, програмістів та управлінців.

“Щодо надбавки за вислугу років. Її максимальний розмір буде встановлений на рівні 30% посадового окладу, по 2% за кожен рік державної служби. Зараз він дорівнює 50%, але хочу звернути вагу, що розмір посадового окладу зросте. Відтак і надбавка буде розраховуватися на основі підвищеного посадового окладу”, – додала Наталя Алюшина.

Також голова НАДС зазначила, що з 1 січня 2024 року мінімальний розмір посадового окладу складатиме 7 100 гривень (зараз – 5 178 гривень).

Обмеження стимулюючих виплат

28 липня 2023 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 8222, який передбачає обмеження стимулюючих виплат. Премія за результатами щорічного оцінювання не може перевищувати розміру посадового окладу. Місячна премія держслужбовця не може перевищувати 30%, а квартальна – 90% розміру його посадового окладу. Максимальний розміру надбавки за вислугу років буде встановлено на рівні 30% від підвищеного посадового окладу.

Згідно з положеннями законопроєкту, запровадження нової системи оплати праці державних службовців передбачається з 1 січня 2024 року, крім держслужбовців державних органів, діяльність яких регулюється спеціальними законами, для яких передбачається запровадження нової системи оплати праці з 1 січня 2025 року.

Втім, хоча відповідний законопроект підтримав Кабінет Міністрів, досі не зрозуміло, чи буде фінансування зазначеної ініціативи забезпечено належним чином. Адже за наявними розрахунками для належного фінансового забезпечення законопроекту № 8222 необхідно щонайменше 38 млрд гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У яких спеціалістів найбільша зарплата, на яких найбільший попит, та як зміниться ринок праці України восени: прогноз експертів
  • Полювання на корупціонерів може стати прибутковою справою в Україні: як легально заробити мільйони гривень
  • Чоловік поповнив рахунок, але Київстар не зарахував кошти і додатково списав суму: яке було рішення суду
  • На Харківщині тисячі громадян приєдналися до "Армії відновлення" – що потрібно робити та яка зарплата

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *