В Україні очікується здорожчання основних продуктів харчування: як це пов’язане з ціною на бензин

Українців попередили про майбутнє подорожчання продуктів. Восени очікується підвищення цін одразу на п’ять асортиментних позицій. Вартість продуктів харчування зростатиме у зв’язку із необхідністю їх зберігання та витратами на пальне. На подорожчання також вплине високий попит за умов обмеженої пропозиції.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук спрогнозував зростання цін на овочі. Різкого стрибка не повинно бути, тому що врожай був хорошим і створено запас, проте очікується збільшення витрат на зберігання.

“Бензин та дизпаливо в середньому зросли від 6 до 8 грн. Відповідно, це також закладатиметься в основу ціни, яка формуватиметься на осінньо-зимовий період. Тому можуть зрости в середньому овочі в межах 5-10%”, – пояснив пан Марчук.

Також, з огляду на те, що зросли ціни на бензин та дизельне паливо на 6-8 грн, цей факт також будуть враховувати виробники під час формування остаточної ціни в осінньо-зимовий період.

За прогнозами Дениса Марчука, вартість молока теж зросте. Ціни можуть підскочити через можливу нестабільність в енергосистемі, що також ускладнить зберігання як сировини, так і готової продукції. Ціни на яйця, які впали влітку, з настанням холодів знову поповзуть вгору. Також у цей час зменшиться виробництво та збільшаться витрати птахофабрик.

Експерт вважає, що подорожчає також м’ясо. Ціни можуть підвищитися до 10% через вимоги зберігання. Зросте і вартість цукру. Причина — заборона на його експорт з Індії, і в Україні ця заборона діятиме до 15 вересня. Новий врожай цукру може бути дорожчий на 2-3%.

Зростання цін на бензин

Ціни на пальне в Україні зростали в серпні і продовжують робити це в вересні. Причому динаміка йде вгору, а експерти попереджають, що українцям варто бути готовими й до подальших змін вартості палива. Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук повідомив, що з липня поточного року уряд повернув усі довоєнні податки, через що й почалося зростання цін на паливо.

“З першого липня ми побачили повернення всіх повноцінних платежів до бюджету, всі акцизи, всі весь податок на додану вартість. Спочатку очікували, що буде зростання всього-на-всього на 4-6 гривень. В результаті за 2 місяці ціна на бензин і дизпаливо зросла на 8-9 гривень”, – пояснює експерт.

Також на ціноутворення впливають і зовнішні фактори. Наприклад, світові котирування на нафту. Тому відсоток підвищення вартості пального в Україні став ще суттєвішим – окрім чисто внутрішніх причин.

Що ж буде далі? Скоріше за все, подальше зростання цін. Саме до цього слід готуватися українським водіям. Корольчук пояснив це підвищенним попитом – в першу чергу на дизель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Нардепка Сюмар опублікувала ціни на меню у Раді і обурилася ними: перевіряємо, чи дійсно вони завеликі
  • Як зекономити бензин та дизпаливо в заторах: порада автоінструктора з Лондона
  • На АЗС Київщини продавали бензин-фальсифікат – як відрізнити якісне паливо від підробки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *