Чи збирається бізнес підвищувати зарплати своїм працівникам у 2024 році: опитування ЄБА

Переважна більшість опитаних компаній (87%) підвищать заробітну плату своїм співробітникам у 2024 році. Тільки 1% скоротить рівень зарплати і 12% планують залишити його без змін. Минулого року до підвищення зарплат вдавались 73% керівників компаній.

За результати опитування Європейської Бізнес Асоціації, близько половини компаній, а саме 48% залишать команду без змін, і 12% планують скорочення штату. Більшість компаній (58%) прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2024 році. Водночас 29% директорів розраховують втримати показники на рівні попереднього року. Лише 13% прогнозують негативну динаміку (минулого року таких було 25%). 

Компанії покращили прогнози фінансових показників. Більшість керівників очікують зростання доходів у 2024 році:

  • 72% розраховують на приріст у гривні,
  • 55% – у натуральному виразі.

Минулого року таких було 58% та 43% відповідно. Зокрема, 35% опитаних підприємців очікують зростання доходів у гривні до 10%, і 25% – на 11-20%. Падіння доходів прогнозують 16%. У бюджетах на 2024 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 41 гривню за долар. Для порівняння, на 2023 рік бізнеси закладали 43 гривні за долар, а у 2021-22 роках – 29 гривень за долар. 

Прогнози бізнесу на 2024 рік, джерело: ЄБА

Прогнози бізнесу на 2024 рік, джерело: ЄБА

У порівнянні з минулим роком зросла кількість компаній, які планують впроваджувати нові інвестиційні проєкти, – з 19% до 26%. Середня вартість запланованих проєктів також зросла. Вона складає близько 8 мільйонів доларів (в середньому 3 мільйони доларів у 2023 році).

Дещо зросла кількість компаній, що планують інвестиції в соціальні ініціативи, – з 60% до 65%. В середньому бізнес готовий спрямовувати на соціальні проєкти близько 6% від доходів компанії. 

 Про опитування 

В дослідженні “Прогнози бізнесу на 2024 рік” взяв участь 91 топменеджер компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації. Опитування проводилося у період з 26 серпня до 4 вересня 2023 року. Дослідження “Прогнози бізнесу” проводиться Асоціацією вже восьмий рік поспіль.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Підприємці можуть отримати грант до 3 тисяч доларів на розвиток мікробізнесу: як скористатися
  • Український бізнес знову може створювати та редагувати профілі у Google Maps: подробиці
  • Статус дитини війни: куди звертатись та які документи потрібні, щоб отримати державні виплати
  • Євросоюз продовжить тимчасовий захист українців: на який термін

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *