Пенсія по інвалідності військослужбовцям: які виплати призначаються

Військовослужбовці, у разі отримання інвалідності, можуть оформити пенсію. Її розмір залежить від причини інвалідності та призначається з моменту встановлення групи або звільнення, якщо між звільненням та встановленням групи пройшло не менше трьох місяців. Документом, що підтверджує особливий правовий статус є виписка з акту огляду медико-соціальної експертної комісії.

Як повідомили у медійному майданчику Сил оборони, що координується Міноборони України, право на отримання пенсії по інвалідності мають військовослужбовці, в яких вона настала:

  • в період проходження ними служби,
  • або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби,
  • або пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва), яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні.

Розмір пенсії по інвалідності залежить від причини інвалідності та призначається з моменту встановлення групи інвалідності або звільнення, якщо між звільненням та встановленням групи пройшло не менше 3-х місяців. Документ, що підтверджує особливий правовий статус, спричинений інвалідністю — це виписка з акту огляду медико-соціальної експертної комісії. Причинний зв’язок інвалідності з проходженням військової служби може бути наступних видів:

  • пов’язаної із захистом Батьківщини,
  • пов’язаної з виконанням обов’язків військової служби, 
  • пов’язаної з проходженням військової служби.

Особам з інвалідністю внаслідок війни, яка пов’язана із захистом батьківщини або виконанням обов’язків військової служби, пенсія призначається у наступних розмірах від суми грошового забезпечення: І група — 100 %, II група — 80 %, III група — 60 %. Іншим особам з інвалідністю, пов’язаною з проходженням військової служби, пенсія призначається у наступних розмірах від суми грошового забезпечення: І група — 70%, II група — 60%, III група — 40 %.

Пенсії військовослужбовцям за вислугу років

На пенсію за вислугою років мають право військовослужбовці, які мають на день звільнення вислугу 25 календарних років та досягли 45 річного віку. Даний вид пенсії призначається з моменту звільнення з лав ЗСУ. Пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. З доплат у розмірах 30, 50 та 100 тисяч гривень згідно з постановою Кабміну від 24.02.2022 року № 168 ЄСВ не сплачується.

У розрахунок беруться суми грошового забезпечення за останні 24 місяці. Максимальний розмір пенсії за вислугу років становить не більше 70 % від грошового забезпечення. Розраховується пенсія наступним чином:

  • за 25 років вислуги – 50% грошового забезпечення військовослужбовця (за останні 24 місяці його служби) плюс 3% за кожний додатковий рік вислуги;
  • за 25 років загального стажу, з якого військова служба становить не менше 12 років і 6 місяців – 50 % грошового забезпечення (за останні 24 місяці) плюс 1 %  за кожний рік додаткової вислуги;
  • при звільненні за станом здоров’я при наявності 25 років вислуги – 55 % грошового забезпечення плюс 3% за кожний рік додаткової вислуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Коли потрібно звертатися за призначенням пенсії після 60 років, щоб не втратити гроші – пояснення ПФУ
  • У жовтні зростуть пенсії: хто отримає більше грошей
  • МОЗ замінить статус інвалідності: що буде натомість

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *