Пенсіонери можуть отримати 20% до виплати – кого це стосується та як отримати надбавку

Українці можуть отримувати надбавки до пенсій. Зокрема, сотні пенсіонерів мають право на збільшення виплати на 20%. Стало відомо, яких категорій це стосується та куди звертатися з заявою.

Йдеться про надбавки, які передбачені Законом України “Про статус гірських населених пунктів України”. Таким чином, пенсіонери, які проживають у гірських регіонах (або переїжджають в таку місцевість) мають право на надбавку в розмірі 20% виплати. 

Для того, щоб отримати таку надбавку, необхідно звернутися до органів соціального захисту населення та отримати відповідне посвідчення (видається протягом 30 днів). З цим документом згодом потрібно звертатися до Пенсійного фонду України з відповідною заявою. Після цього до пенсії буде додана надбавка в розмірі 20%.

Слід зазначити, що ця надбавка надається лише в тому випадку, якщо пенсіонер постійно проживає в гірському регіоні. Для підтвердження (отримання відповідного посвідчення) потрібно звертатися до місцевого Центру надання адміністративних послуг або муніципальної влади. Наприклад, в Закарпатській області близько 50 тисяч пенсіонерів отримують цю доплату до виплати. 

Також важливо, що доплата в розмірі 20% виплати додається не лише до пенсії. Це також стосується соціальної допомоги, стипендій та інших державних виплат для громадян, які проживають в гірських населених пунктах. 

Пенсії в Україні

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, як в Україні буде розвиватися пенсійна реформа. Йдеться про запровадження накопичувальної системи. За словами Оксани Жолнович, солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла. Міністерка соцполітики підкреслила, що реформа спрямована те, щоб і накопичувальна, і солідарна система перевищували 40% заробітку. 

“Ще дуже важливо  розробити надійні механізми інвестування, аби ці гроші працювали, щоб вони не були втрачені. Тож пенсійну реформу ми дуже скрупульозно прораховуємо, але впевнена, що вже до кінця року вийдемо з конкретним результатом”, – додала Оксана Жолнович.

Також повідомлялося, що українці можуть онлайн перевірити, чи нараховується їм страховий стаж (який потрібен для виходу на пенсію). Як пояснили у Пенсійному фонді України, на порталі електронних послуг ПФУ українці в особистому кабінеті можуть перевірити, чи сплачує роботодавець за вас податки. Це можна зробити в особистому кабінеті на порталі ПФУ в розділі “Мій страховий стаж”. Проте варто зазначити, що на порталі зафіксований лише дані після 2004 року: страховий стаж, набутий до 2004 року, підтверджується за допомогою Трудової книжки або інших довідок з місця роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • При оформленні пенсій в Україні ВПО можуть підтверджувати трудовий стаж зі слів свідків
  • Оформлення пенсії за віком: куди звертатись та які документи потрібні
  • Підвищення пенсії 2024: коли пенсіонерам підвищать виплати і наскільки
  • Оформлення субсидій для пенсіонерів має свої особливості: пояснення Пенсійного фонду

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *