Скільки міжнародної фінансової допомоги отримала Україна та чи може наша економіка прожити без неї

З 1 січня по 11 серпня 2023 року як наповнення бюджету, так і доходи бюджету без міжнародної
фінансової допомоги, збільшилися у 1,8 раза порівняно із періодом з 1 січня по 11 серпня 2022 року. У Кабміні це пояснюють зростанням обсягів міжнародної допомоги вдвічі, збільшення податкових надходжень у 6,7 рази та акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів у 1,8 раза. Попри це дефіцит держбюджету України становить 18 млрд дол., що складає 43% від загального обсягу доходів. Як покривається цей колосальний дефіцит, Інформатор дізнався з моніторингу основних подій в економіці Кабінету Міністрів України. 

Державні військові облігації

Дефіцит державного бюджету наразі покривається за рахунок державних військових облігацій та міжнародної допомоги. З 1 січня по 8 вересня 2023 року завдяки військовим облігаціям було залучено 343,4 млрд грн. Для порівняння, з березня по грудень 2022 року залучили лише 250,5 млрд грн (приблизно 25,02 млрд грн на місяць).

 

Загалом з 1 березня 2022 року по 8 серпня 2023 року завдяки військовим облігаціям до держбюджету залучено 593,9 млрд грн або 16,2 млрд дол.

Міжнародна допомога

За даними Мінекономіки, у 2023 році Україна отримала 27,9 млрд дол. міжнародної допомоги. У липні до Державного бюджету України надійшов другий транш МВФ у розмірі 0,89 млрд дол. та 1,5 млрд євро в рамках макрофінансової допомоги від ЄС. Крім того в липні, Україна отримала 1,5 млрд дол. пільгової позики під гарантії Уряду Японії через механізм Цільового фонду Світового банку та 1,25 млрд дол. від США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку.

Загалом від початку війни станом на 11 серпня 2023 року до Державного бюджету України залучено близько 60,4 млрд дол. міжнародної фінансової допомоги, що здебільшого спрямовувалась на фінансування першочергових потреб бюджету, зокрема соціальних витрат. 

Як раніше повідомляв Інформатор, за словами економіста Олександра Охріменка державні військові облігації на сьогодні – один з найвигідніших інструментів збережання та примноження заощаджень через їх високу доходність. Нагадаємо, що купити військові облігації можна через Дію.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *