Податкова пояснила, чи буде карати підприємців на окупованих територіях за відсутність РРО

Окремим представникам бізнесу дозволяють не використовувати РРО, якщо вони знаходяться на тимчасово окупованих територіях, на територіях активних бойових дій та територіях можливих бойових дій. Наразі ж усі українські підприємці зобов’язані працювати із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Тим, хто цього не робитиме, доведеться платити великі штрафи, проте не на ТОТ.

Про це повідомляє Державна податкова служба (ДПС) України в прессрелізі, опублікованому на сайті Кабміну. Зазначається, що дане рішення вступить у силу вже з 1 жовтня поточного року. 

Так, Державна податкова служба (ДПС) нагадує, що відповідно до чинного законодавства України всі пільги щодо невикористання РРО для підприємців відмінили. Тобто весь український бізнес має проводити свої фінансові операції, застосовуючи РРО – простою мовою, банківські термінали. 

Однак війна вносить свої корективи в роботу бізнесу. В ДПС кажуть, що розуміють це, а тому зберігають пільги для окремих суб’єктів господарювання. 

З 1 жовтня 2023 року запрацює закон під номером 265. Він дозволяє не використовувати РРО підприємцям, які ведуть роботу на тимчасово окупованих територіях, на територіях активних бойових дій та на територіях можливих бойових дій. 

Разом з цим в ДПС нагадують, що виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державного бюджету, особливо під час воєнної агресії російської федерації проти України, є обов’язком кожного громадянина України. Звичайно ж, все це стосується й бізнесу. І якщо підприємці мають можливість користуватися РРО на вищезгаданих територіях – їм слід це робити. Якщо ж можливості немає, то податкова гарантує відсутність штрафів для такого бізнесу: вони можуть працювати так, як цього дозволяє ситуація.

“ДПС сподівається на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платника податків України”, – резюмують в податковій. 

РРО та бойові дії: про які території йде мова 

У податковій, дозволяючи підприємцям на тимчасово окупованих росією територіях працювати без використання РРО, не надають їм якісь пільги, а фактично визнають та фіксують реальне положення речей. Тобто визнають, що бізнес, який залишився на ТОТ, по суті справи не має особливих контактів з українською банківською та податковою системою. Адже найчастіше окупанти одразу підпорядковують бізнес собі, і багато хто згодом починає працювати за російськими нормами – найчастіше під примусом. 

Втім, ця проблема стосується перш за все тих регіонів, які вже давно знаходяться під російською окупації. Тобто, територій так званих “днр” та “лнр”. Однак і на інших загарбаних територіях підприємцям найчастіше доводиться переходити на російські стандарти. 

Значно цікавіше інше: дозвіл не використовувати РРО на територіях бойових дій або можливих бойових дій. А до цих територій, власне, можна віднести ледь не половину України.

Так, наказом Мінреінтеграції від 17 серпня поточного року внесено зміни до переліку територій, на яких ведуться або велися бойові дії. Тобто за оновленим наказом до переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли такі регіони, як Харківщина, Дніпропетровщина, Одещина, Сумщина, Запоріжжя, Чернігівщина тощо. Той же Харків, наприклад, формально є містом, де ведуться бойові дії. Хоча de facto бойових зіткнень безпосередньо в “першій столиці” не було, на щастя, з березня 2022 року. А після контрнаступу восени 2022 року майже вся Харківська область була звільнена ЗСУ. 

Те ж саме можна сказати про Сумщину, Чернігівщину, Запоріжжя тощо. Так, обласні центри цих регіонів регулярно потерпають від ракетних обстрілів та атак дронів, а в частині територій цих областей йдуть активні бойові дії. Втім, не можна сказати, що Суми або Харків є епіцентрами бойових зіткнень. Ні, в цих містах завдяки ЗСУ продовжуєтся умовно мирне життя, наскільки це можливо. Однак підприємці в цих населених пунктах, виходить, матимуть право не використовувати РРО, і ніяких штрафів за це не буде – принаймні, саме таке враження складається від прессрелізу податкової. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Україні повертають перевірки та штрафи за невикористання РРО – названа дата
  • Чи повинні підприємці, яких мобілізували сплачувати єдиний податок під час війни

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *