Українське вино торік імпортували майже 50 країн світу

Поки в Україні дорожчає сир, вино продовжує завойовувати світові ринки. Минулого року вино з України експортували до 49 країн світу, що на 10 країн більше, ніж у 2021 році. Найбільшими експортерами українського вина стали Польща, Німеччина, США, Великобританія, Канада, Чехія, Словаччина, Литва, Латвія та Естонія.

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, у 2022 році Україна також відновила членство у Міжнародній організації виноградарства та виноробства (International Organisation of Vine and Wine).

Потенціал нашої галузі високо оцінений на міжнародній арені, але безумовно для подальшого економічного розвитку та налагодження торговельних відносин цей сектор потребує змін на законодавчому рівні та підтримки держави, – сказав Сольський.

Для подальшого розвитку галузі винороби та профільні асоціації озвучили, які законодавчі зміни необхідні для її розвитку.

Зокрема, необхідно знизити акцизний податок на ігристі вина та скасувати їх маркування марками акцизного податку. На думку фахівців, необхідно виключити столові вина з переліку підакцизних товарів. Для реалізації цих ініціатив потрібно внести відповідні зміни до Податкового кодексу України.

Крім того, для розвитку галузі дуже важливо підтримати малих виробників й прийняти законопроєкт №9030. У ньому йдеться про зменшення вимог до матеріально-технічної бази малих виробників продукції, оскільки їм надається право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) українського походження. А ще – дозволити їм розливати вина у металеві банки із харчового алюмінію, а також кеги із алюмінію та нержавіючої сталі.

Також, відповідно до вимог регламенту ЄС, слід ухвалити законопроєкт № 9139. Цей законопроєкт передбачає, зокрема, створення виноградарсько-виноробного реєстру та введення вимог до виробництва та обігу вин.

Рада ухвалила законопроєкт про е-марки на алкоголь і тютюнові вироби

29 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про введення електронних марок на алкоголь і тютюнові вироби. 

Електронні марки дозволять відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет від виробника до кінцевого споживача. Це дозволить контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за товари з цієї категорії.

Також українці зможуть ідентифікувати продукцію та перевірити походження товару на легальність. Нововведення набуде чинності 1 січня 2026 року.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що українцям заборонять розпивати пиво у вагонах метро.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *