Рада схвалила зміни щодо одноразової грошової допомоги військовим: хто і скільки отримає

24 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект 9638, за яким змінюються умови грошового забезпечення військовослужбовців. За нього проголосували 335 депутатів за мінімально необхідних 226.

Авторами законопроєкту 9638 виступили народні депутати Давид Арахамія, Галина Третьякова, Руслан Стефанчук, Олександр Корнієнко та інші. Законопроєкт “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” визначає, що військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, виплачується одноразова грошова допомога в таких розмірах:

  • 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби – тим, які звільняються з військової служби за станом здоров’я або добровільно (стосується іноземців, які воюють в лавах ЗСУ);
  • 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше – тим, які звільняються з військової служби за віком та через закінчення контракту, скорочення штату, сімейні обставини під час війни;
  • 25% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше – тим, які звільняються з військової служби за власним бажанням та через сімейні обставини або з інших поважних причин у мирний час, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів.

Військовослужбовцям військової служби за призовом осіб офіцерського складу одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення виплачується у разі звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням установлених строків військової служби, за станом здоров’я та через сімейні обставини або з інших поважних причин.

Одноразова грошова допомога, не виплачується військовослужбовцям у разі їх звільнення з військової служби зокрема через службову невідповідність; у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем; у зв’язку із встановленням за результатами спеціальної перевірки відомостей, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади; у зв’язку з встановленням невідповідності військовослужбовця вимогам проходження військової служби, визначеним у законі “Про військовий обов’язок і військову службу”, чи визнанням його таким, що не пройшов випробування тощо.

В Україні посилять соцзахист військових, поліцейських та рятувальників

В Україні змінюють правила щодо деяких соціальних виплат. Законопроєкт 9638 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб” передбачає, що особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або захоплених заручниками, а також зниклих безвісти, зберігається грошове забезпечення. Родинам цих громадян щомісяця будуть виплачувати грошове забезпечення. Проте це не стосується осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон самовільно. Також грошове забезпечення не надаватимуть, якщо особа самовільно залишила місце служби.

Законопроєкт також передбачає, що у випадку смерті (загибелі) поліцейського грошова компенсація за всі невикористані ним дні відпусток виплачується членам його сім’ї. Якщо в людини немає родини, то кошти перераховуються до складу спадщини. Ті самі правила також стосуються військовослужбовців.

Крім того, згідно з текстом документа, військовим, які звільнилися з військової служби за станом здоров’я або за власним бажанням буде виплачуватися державна допомога. Це грошове забезпечення на період воєнного стану. Розмір допомоги складатиме 50% від місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Оздоровчі виплати військовим: як отримати і скільки грошей дають
  • Грошова допомога військовим при звільненні: суд вирішив, чи є 10 років служби обовʼязковою умовою
  • У вересні українські пенсіонери зможуть отримати додаткові виплати до пенсії: деталі
  • В Україні посилять соцзахист військових, поліцейських та рятувальників, – що передбачає новий закон

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *