Син переказав матері кошти на лікування, проте Монобанк їх заблокував: у чому причина

Клієнт Monobank стикнувся з проблемою – він перевів матері на лікування значну суму, але в якийсь момент рахунок жінки заблокували. Банк почав вимагати надати підтвердження походження грошей на рахунок матері клієнта.

Про це чоловік з ніком “IhorLevin” написав на сайті Мінфіна. Клієнк Монобанку поскаржився, що колл-центр ні з першої, ні з другої спроби не дав конкретної та вичерпної інформації про те, які саме документи його мама має надати про походження грошей, котрі переказав її син.

“В ході спілкування мами із підтримокою я надав свій контракт, виписки з рахунку ФОП, оператор після цього додатково попросив податкову декларацію (!), квитанції від податкової, свідоцтво про народження (тут питань немає, все зрозуміло). Всі зазначені документи я вимушений був надати, щоб забезпечити мамі доступ до грошей на її рахунку”, – розповідає чоловік.

Представники Монобанку відповіли, що на вимогу НБУ банки перевіряють всі платежі, які зараховуються на рахунки клієнтам.

“Ми просимо у власника картки надати документи, список яких формується індивідуально. Колеги надали вашій мамі зворотний зв’язок за результатами перевірки”, – додали у повідомленні.

Пізніше чоловік написав, що проблему вирішили, проте він так і не зрозумів, чому документи вимагали у його матері, а не у нього.

“Вважаю, що то непрофесіоналізм спеціалістів технічної підтримки. А від вас, в свою чергу, я так і не отримав конкретних відповідей на конкретні питання, а якщо їх немає, то варто було визнати свою помилку. Думаю, це так працює”, – підсумував він.

Чому Монобанк може заблокувати рахунок?

Згідно із Законом №5559 від 25 травня 2021 року, українцям дозволено здійснювати грошові перекази на суму не більше 5000 гривень без фінансового моніторингу.

“Фінансовий моніторинг станом на цей час не поширюється на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму п’ять тисяч гривень уже підлягає заходам фінансового моніторингу”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Раніше після ухвалення Закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення”, який набув чинності 28 квітня 2020 року, НБУ зазначив, що банк може ставити питання, якщо сума угоди буде невластива для конкретного клієнта і в деяких випадках вимагати підтвердження походження грошей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Масові блокування банківських карток: чому українцям перекривають доступ до грошей і чи можна цього уникнути
  • Чому Монобанк може відмовити вам в обслуговуванні: огляд документів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *