Гетьманцев пропонує ввести новий податок для банків: скільки та за що доведеться платити

Відомий своїми суперечливими ініціативами голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев пропонує ввести в Україні ще один новий податок. Він буде стосуватися надмірних прибутків банків.

Про це сам Гетьманцев розповів в коментарі журналу Forbes. За думкою політика, такий податок є нормальною практикою в країнах Європейського Союзу. 

Так, голова фінкомітету Ради пропонує взяти до уваги досвід таких країн, як Іспанія, Чехія, Італія, Литва, Угорщина та інших. На основі кількох моделей будуть розроблені два варіанти оподаткування – який саме стане основним, наразі невідомо.

Перший варіант передбачає, що податок стягуватиметься з усіх чистих процентних доходів банків за відносно невеликою або середньою ставкою. Наприклад, в Іспанії вона становить 4,8%. 

Другий варіант – це податок на різницю між чистими відсотковими доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки. Однак в такому випадку ставка має буди дуже високою. Приміром, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці.

Експерти у Верховній Раді вже розроблюють обидві моделі. Нововведення можуть запровадити вже з 2024 року. Для початку Гетьманцев пропонує, щоб даний податок діяв впродовж двох років – тобто до 2026 року.

Що про це каже бізнес

Голова фінкомітету зізнається, що поки що його ініціатива не обговорювалися з експертним та бізнес-середовищем. Втім, Гетьманцев самокритично визнає, що навряд чи останні сприймуть новину з ентузіазмом.

“Консультацій з ринком ще не було. Хоча позицію банків передбачити неважко”, – каже він.

Але на ініціативу політика вже відреагував відомий бізнесмен, співзасновник monobank Олег Гороховський. У своїх соцмережах він жорстко розкритикував пропозицію Гетьманцева та назвав її “сюром”.

“Частка держбанків у банківському секторі України – 53%, частка держбанків у “надприбутках” банків – 70%… Тобто держава збирається наповнити бюджет, запроваджуючи додатковий податок на свій прибуток, який і так цілком дістається державі… Геніально!… Люблю наших політиків! Коли йдеться про популізм, то в цьому вони можуть дати фору будь-кому”, – емоційно коментує ситуацію Гороховський.

Для чого потрібен новий податок

Питання про необхідність введення нового податку для банків не є новим. Втім, воно досить сильно загострилося нещодавно, після публікації фінансових результатів за перші півроку 2023 року.

Так, за період із січня по червень банки отримали 67,7 мільярдів гривень чистого прибутку. Це зумовлено зокрема великими відсотковими платежами від НБУ та Мінфіну за депозитними сертифікатами та ОВДП. Один тільки державний ПриватБанк заробив біля 30 мільярдів. 

За підрахунками експертів, оподаткування надприбутків може дозволити наповнити бюджет на додаткових 10 мільярдів гривень щороку. Звичайно ж, що державі ці гроші вкрай необхідні.

Втім, дана ситуація є складовою більшої та глобальнішої проблеми. Ця проблема – надвеликий дефиціт бюджету в Україні: близько половини усіх наших грошей (за деякими оцінками, до 60-70%) – це гроші міжнародних донорів. Зокрема МВФ, який все жорсткіше вимагає від влади докладати зусиль в пошуку грошей всередині країни. Найпростішим чином це можна зробити, повернувши старі податки, збільшивши їх та ввівши на додачу нові. Дуже активним провідником цих ідей і є Данило Гетьманцев.

Однак така діяльність голови фінкомітету викликає вкрай агресивну реакцію українського бізнесу. Підприємці скаржаться, що ініціативи Гетьманцева добивають і так ледве живу українську економіку. А деякі прямо обвинувачують нардепа у “економічних диверсіях”. Петиція до президента Зеленського з проханням звільнити Гетьманцева з його посади набрала більше 25 тисяч підписів. Втім, голова держави ясно дав зрозуміти, що позбавлятися скандального очільника фінансового комітету Ради він поки що не планує. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Бізнес жаліється на Гетманцева, який поставив до податкової свого екс-помічника
  • Голова руху SAVEФОП Сергій Доротич: “Те, що зробив Гетьманцев з ФОПами, схоже на диверсію”
  • В Україні відновили довоєнну систему оподаткування: що варто знати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *