Рада з четвертої спроби прийняла закон про кредитні спілки: що зміниться

Верховна Рада України 14 липня ухвалила законопроєкт №5125 “Про кредитні спілки”. Його підтримали 258 народних депутатів.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram. Відомо, що закон прийняли лише з четвертого разу.

Документ розширює перелік послуг, які надаються відповідними спілками. Зокрема, удосконалює систему управління ними та встановлює вимоги до структури капіталу.

“Розірвали зачароване коло: перша спроба прийняти – загорівся пульт для голосування (у березні 2021 року – ред.), друга спроба – почалася повномасштабна війна, третя спроба – оголосили повітряну тривогу”, – зазначив Железняк.

Що зміниться з ухваленням закону про кредитні спілки

Новий закон дозволить кредитним спілкам надавати нові види фінансових послуг. Зокрема, обмін валют та окремі види платіжних послуг. Також підвищується рівень капіталізації та стресостійкості кредитних спілок для зміцнення надійності сектору та довіри до нього споживачів.

Крім того, запровадять ризик-орієнтований підхід до нагляду та впровадять систему завчасного попередження ризиків для швидкого реагування на можливі проблеми в діяльності спілки. Водночас на керівні посади в таких організаціях кандидатів має призначати Нацбанк України.

Серед іншого, в НБУ матимуть право змінювати керівний склад спілок. Зокрема, головного ризик-менеджера та головного комплаєнс-менеджера, а також керівника підрозділу внутрішнього аудиту. Однак це відбувається у випадку, якщо їхня професійна придатність та/або ділова репутація не відповідає встановленим нацрегулятором вимогам.

Саме Нацбанк є регулятором кредитних спілок в Україні. Станом на 31 березня на території нашої держави діяло 157 кредитних спілок.

Кредити в Україні

Станом на початок липня 2023 року чистий портфель кредитів Ощадбанку для мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ) становить 20,4 млрд грн. Про це повідомляється на офіційному сайті банку. За їхніми даними, порівняно з першим півріччям минулого року цей кредитний портфель зріс на 30%. Він є більшим від відповідного показника першого півріччя 2021 року у 2,3 рази.

Також президент України Володимир Зеленський підписав урядові закони, які передбачають спрощення умов погашення споживчих кредитів для переселенців. Також це стосується тих людей, що проживають на уражених війною територіях. Йдеться про законопроєкти №9051 та №9052.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *