Шмигаль розповів, скільки ТЕС в Україні зараз перебувають у робочому стані

Наразі в Україні повноцінно працюють лише 27% теплових електростанцій (ТЕС). Всі інші – зруйновано або пошкоджено. Це менше третини від всієї генерації. 

Ситуація в енергетиці загалом залишається складно, сказав прем’єр-міністр. Він дав коментар в етері телемарафону. За словами Шмигаля, наразі РФ зруйнувала близько половини від всієї генераційної спроможності України. Держава втратила 9,2 ГВт електроенергії. 

“Це половина нашої потужності, з якою ми проходили, наприклад, минулу зиму”, – зазначив Шмигаль.

За його словами, 42 енергоблоки фактично зруйновані. Інші ж зазвичай мають ті чи інші пошкодження. 

“27% великих теплових електростанцій фактично залишаються в робочому стані, 73% зруйновані або пошкоджені, тому сьогодні не працюють. Фактично 20 гідроенергетичних блоків також сьогодні не в роботі, пошкоджені, це ще 1,3 ГВт потужності”, – сказав голова уряду. 

Шмигаль додав, що наразі Україна працює над відновленням, щоб запустити до опалювального сезону якомога більше генерації. Однак це ускладнюється об’єктивними факторами. 

“Ми працюємо над захистом для того, щоб захистити те, що відновлюємо і те, що збережено. Ми працюємо над збільшенням імпорту електроенергії з ЄС. У нас фізична спроможність 2,2 ГВт, поки що нам політично дозволяють імпортувати 1,7. Ми домовляємось зараз і вже на всіх рівнях з Єврокомісією для того, щоб спроможність імпортувати була відкрита максимально”, – резюмував прем’єр-міністр. 

Ситуація в українській енергетиці 

Зазначимо, що ситуація наразі і справді дуже важка.Зокрема, безліч українців зараз стикаються з постійними відключеннями електроенергії, які є нерідко досить тривалими. Втім, зараз в експлуатацію вводиться додатковий блок АЕС після закінчення ремонту, що дарує певні надії на часткове полегшення ситуації. 

Втім, наразі українська енергетична система знаходиться в гіршому стані, ніж колись до цього. Про це пишуть навіть західні ЗМІ. Все тому, що російські терористичні атаки мають акумулятивний, тобто накопичувальний ефект. Вони не “відключають” країну одразу, однак поступово та методично руйнують як розподільчі, так і генеруючі потужності, що в сумі робить ситуацію дуже важкою. 

Раніше президент Зеленський коментував відключення світла через обстріли. Він також дякував енергетикам за їхню важку роботу. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *