Що буде з економікою України в найближчі чотири роки, – прогноз від Сергія Фурси

Економіст Сергій Фурса зазначив, що українська економіка в період війни впала на 25% порівняно з результатами 2021 року. Але це набагато менше, ніж ми могли очікувати. Втримати ситуацію допомогли реформи, проведені після 2014 року, та західна допомога, яка прогарантована Україні на 4 роки. Через приборкання інфляції Сергій Фурса прогнозує, що незабаром НБУ знизить облікову ставку.

 

“Головне, що була збережена макрофінансова стабільність. Це фундамент. Можна сперечатися про рівень податкових ставок, але без цього фундаменту ці питання втрачають сенс”, – каже Сергій Фурса.

На думку економіста, Україна змогла зберегти макрофінансову стабільність завдяки двом чинникам:

  • На початок 2022 року Україна була в дуже добрій економічній формі. Значно кращій, ніж вона була в 2013 році. Це спричинило величезну девальвацію гривні в 2014 році і співставне з поточним економічне падіння, хоча ураження війною було набагато меншим. З 2014 року завдяки співпраці з МВФ, проведенню реформи банківської системи, риночний курс гривні.
  • Велика підтримка Заходу. Сьогодні бюджет України в доларах більший, ніж у 2021 році. За останній рік половина витрат бюджету – це кошти наших західних партнерів. Ці гроші платяться бюджетникам та пенсіонерам. Вони їх витрачають і цей ресурс через оподаткування частково повертається до бюджету. Західна фінансова допомога прогарантована Україні на найближчі чотири роки.

Сергій Фурса значив, що попри війну, макроекономісти прогнозують зростання ВВП України в 2023 році на рівні 5%. Це набагато краще, ніж можна було очікувати в таких важких умовах. Паралельно ми бачимо жваве падіння інфляції. За даними НБУ, зараз вона складає 12,8%. У 2022 році інфляція сягала 26%.

“Найближчим часом ми побачимо зниження облікової ставки НБУ. Це буде відбуватися поступово, але вартість грошей в економіці буде знижуватись. Чи призведе це до можливості брати кредити в банках? Важко сказати. У українських банків і зараз багато грошей. Але вони не дають достатньо кредитів, бо не довіряють позичальникам”, – сказав Сергій Фурса.

Раніше Інформатор повідомляв, що у багатьох сферах економіка України продемонструвала дивовижну стійкість. Протягом перших двох місяців війни вдавалося більш-менш тримати під контролем курс валют, державний бюджет та інфляцію за допомогою жорстких обмежувальних заходів та фінансової допомоги з-за кордону. Але в травні кілька ударів по платіжному балансу (відновлення імпорту і недостатній приплив іноземної допомоги) змусили Національний банк України відреагувати на ризик валютної кризи радикальними методами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *