Скорочення та нові правила: Кабмін схвалив зміни оплати для держслужбовців – що буде інакше

У проєкт Державного бюджету на 2024 рік заклали нові правила оплати для державних службовців. Зокрема, передбачається скорочення граничної чисельності працівників органів виконавчої влади. Стало відомо, що саме зміниться.

Як передає Судово-юридична газета, проєкт Державного бюджету на 2024 рік фактично пропонує державним органам провести класифікацію посад. Якщо ж вони цього не зроблять, то для них діятимуть більш жорсткі правила. Тобто, оплата праці чиновників буде залежати від того, чи здійснять там цю класифікацію.

“Умови оплати праці державних службовців, передбачені Законом про Держбюджет на 2024 рік, не застосовуються для державних службовців у державних органах, що не провели класифікацію посад державної служби. Оплата праці таких державних службовців здійснюється відповідно до умов, встановлених на 2023 рік, при цьому стимулюючі виплати можуть бути нараховані в граничному розмірі до 50% посадового окладу на місяць”, – зазначається в проєкті.

Що буде з держслужбами, які проведуть класифікацію? У 2024 році заробітна плата в державному органі, який проведе класифікацію посад складатиметься з:

  • Посадового окладу; Надбавки за ранг державного службовця;
  • Надбавки за вислугу років;
  • Місячної або квартальної премії;
  • Компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою;
  • Грошової допомоги у зв’язку з відпусткою;
  • Матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших доплат, передбачених законами України.

Надбавка за вислугу років на державній службі становитиме 2% посадового окладу за кожен календарний рік страхового стажу. Проте це не може бути більше за 30% посадового окладу. Грошова допомога у випадку відпустки виплачується в розмірі суми посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг державного службовця станом на останній день місяця, що передує першому дню такої відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу у місяці.

Державні органи в межах юрисдикції поділятимуться на такі категорії:

  • Державні органи, юрисдикція яких поширюється на всю територію України: Апарат Верховної Ради, секретаріат КМУ, постійний допоміжний, допоміжні, консультативно-дорадчі органи, утворені Президентом, Представництво Президента у АРК, міністерства, з якими обов’язковому погодженню підлягають проєкти актів КМУ за результатами розгляду яких оформлюється висновок, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, Омбудсмена, Нацради з питань телебачення, Конституційного Суду України, Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Офісу Генпрокурора;
  • Інші міністерства, держоргани зі спеціальним статусом або діяльність яких спрямовується і координується безпосередньо КМУ, до повноважень яких належить формування держполітики в одній чи кількох сферах, ЦОВВ, діяльність яких спрямовується і координується КМУ через керівника ЦОВВ, що забезпечує формування державної бюджетної політики, НКЦПФР, АРМА, Державна судова адміністрація, центральний орган управління Служби судової охорони;
  • Інші державні органи, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апарати та секретаріати, тероргани ЦОВВ, діяльність яких спрямовується і координується КМУ через керівника ЦОВВ, що забезпечує формування державної бюджетної політики, юрисдикція яких поширюється на територію АР Крим, однієї або кількох областей, міст Києва та Севастополя;
  • Державні органи, юрисдикція яких поширюється на територію АР Крим, однієї або кількох областей, міст Києва та Севастополя, тероргани ЦОВВ, діяльність яких спрямовується і координується КМУ через керівника ЦОВВ, що забезпечує формування державної бюджетної політики, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, районів у містах, міст обласного значення;
  • Державні органи, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, районів у містах, міст обласного значення.

При цьому Фонд оплати праці в таких державних органах визначається на 2024 рік, виходячи з фактичної чисельності працівників відповідного державного органу станом на 1 липня 2023 року з коефіцієнтом 1,1, але не більше нормативно встановленої чисельності працівників. Водночас при проведені класифікації посад кількість посад держслужби повинна становити не більше 30% від загальної кількості посад. 

Державний бюджет на 2024 рік

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що в 2024 році з Державного бюджету на безпеку виділять не менш ніж 1 трильйон 600 мільярдів гривень. Гарант підкреслив, що майже 100 мільярдів гривень піде на виробництво зброї, якою займається Мінстратегпром. Крім того, одним з пріоритетів стане підтримка ветеранів війни та соціальні витрати: на цю сферу передбачено щонайменше 469 мільярдів гривень. У сфері охорони здоров’я будуть передбачені додаткові кошти у розмірі 24 млрд гривень на додаток до суми, витраченої у 2023 році. Додадуть коштів і на сферу освіти. Зокрема, на підтримку вчителів. 

“Закладаємо необхідні кошти на цифровізацію, включаючи нашу “Мрію” – новий інструмент для дітей, батьків, вчителів, який ми вже попередньо представили. Наступного року “Мрія” має запрацювати на повну і стати доступною українцям у кожному куточку світу”, – додав президент.

Також повідомлялося, що в Державний бюджет України на 2024 рік буде закладено близько 30,8 мільярда гривень на підтримку бізнесу. Це, зокрема, для Фонду розвитку підприємництва, надання грантів на створення або розвиток бізнесу, забезпечення громадян житлом через Українську фінансову житлову компанію, часткова компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва. За прогнозом фінансування державного бюджету передбачає  зниження дефіциту державного бюджету до 20,4 % ВВП (в 2023 році – 27% ВВП). Погашення державного боргу планується в обсязі 606,5 мільярдів гривень. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2024 рік: на скільки зросте зарплата та прожитковий мінімум
  • Мінімальна зарплата зросте в 2024 році – як зміняться реальні доходи українців?
  • Бюджет 2024: Шмигаль назвав пріоритети головного кошторису країни
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *