Субсидія для непрацюючих пенсіонерів: як оформити допомогу – інструкція від Кабміну

Перед опалювальним сезоном громадяни активно оформлюють субсидії. Проте правила подачі заяви на допомогу в деяких випадках можуть відрізнятися. Урядовці пояснили, як оформити виплати непрацюючому пенсіонеру.

Така інформація з’явилася на офіційному порталі Кабінету міністрів України. Зазначається, що якщо пенсіонер не працює та проживає в будинку один, правила призначення субсидії трохи відрізняються. Річ у тім, що цій категорії громадян достатньо подати лише заяву про призначення виплати та декларацію. Це можна зробити особисто в органах соціального захисту населення, або через портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Важливо зауважити, що якщо є борг за комунальні послуги, то потрібно додати ще один документ. Йдеться про довідку про сплату заборгованості. Якщо борг не сплачений, то необхідно надати укладений договір про реструктуризацію (для цього треба звертатися до компанії, яка надає комунальну послугу), або ухвалу про відкриття провадження (якщо в судовому порядку оскаржується борг).

Якщо з непрацюючим пенсіонером в одному житлі зареєстровані інші особи, але вони фактично не проживають за цією адресою, то потрібно надати документи, які можуть це підтвердити. Зокрема це довідка про навчання або працевлаштування особи в іншому населеному пункті, довідки ЖЕК, ОСББ або ЖБК про непроживання особи за адресою домогосподарства, довідка про сплату спожитих житлово-комунальних послуг за іншою адресою чи акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, або фактичного місця проживання, що складається органом місцевого самоврядування.

Субсидії в Україні

З 1 жовтня в Україні почали переглядати субсидії на комунальні послуги на період опалювального сезону. Відомо, що автоматично суму допомоги перерахують переселенцям, орендарям житла, зареєстрованим за адресою громадянам, а також забудовникам, які не передали будинок в експлуатацію. Передбачається, що отримувачів соцдопомоги цьогоріч стане більше близько на 20%: причина в тому, що зростають тарифи на електроенергію.

У Пенсійному фонді України також пояснювали, що не всім громадянам субсидії на комунальні послуги перерахують автоматично. Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (тобто, оформлювали допомогу до 30 вересня), їм потрібно знову подавати заяву та декларацію особисто. Зробити це можна через органи соціального захисту населення або через портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Можна також подати документи до уповноважений посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал “Дія”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Кабінет Міністрів готує важливе рішення для українців, які мають борги за електроенергію
  • Україна готова до підвищення тарифів на природний газ та електроенергію, – міністерка соцполітики
  • Як оформити субсидію на порталі Дія: інструкція
  • Хто з пенсіонерів отримає доплати у жовтні: розмір виплат

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *