Євро знову почало дешевшати, а долар дивує цифрами – НБУ встановив курс валют 3 жовтня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на вівторок, 3 жовтня. Американський долар залишається на стабільному рівні. Водночас європейська валюта знову почала дешевшати.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар США становить 36,57 гривні. На такому рівні НБУ утримує курс ще з липня 2022 року. Водночас європейська валюта знову опустилася в ціні: станом на 3 жовтня курс євро становить 38,52 гривні. Це не 22 копійки менше, якщо порівнювати з попереднім банківським днем.

Курс валют на 3 жовтня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 38,52 гривні;
  • Польський злотий — 8,35 гривні;
  • Швейцарський франк — 39,99 гривні;
  • Юань — 5,01 гривні.

При цьому важливо враховувати, що в пунктах обміну валют курс може відрізнятися від даних регулятора. За даними порталу Мінфін, станом на 3 жовтня купівля долара в середньому відбувається за курсом 38,05, а продаж — 38,30 гривні. Що стосується євро, то в середньому купівля відбувається за курсом 40,40 гривні, а продаж — за 40,75 гривні.

Прогнози експертів

Раніше економіст Володимир Дубровський поділився своїм прогнозом щодо курсу валюти в жовтні. На його думку, цього місяця курс в пунктах обміну не буде сильно коливатися. За словами експерта, Національний банк України має всі можливі інструменти, щоб утримувати стабільну ситуацію на ринку. Національна валюти, підкреслив економіст, виходить у нормальні межі. На думку Володимира Дубровського, немає вагомих причин для прискорення або різкого уповільнення національної валюти. Він також додав, що завдяки грошовій допомозі західних партнерів резерви під контролем, а валюта регулярно надходить до України.

Також раніше економіст Ігор Порох ділився своїм прогнозом щодо курсу валют. На його думку, кінця 2023 року можна сподіватися навіть на 37 гривні за долар. Це він пояснює тим, що наразі рівень інфляції становить 11%, а до кінця року – показник може зменшитися до 10%: це, вважає експерт, допоможе стабілізувати ситуацію. Водночас економіст виділив  кілька факторів, через які курс гривні трішки погіршувався у діапазон 38,2 й вище.

“Це було спричинено тим, що на минулому тижні було закрити близько 400 обмінних пунктів через те, що вони не слідкували за ліцензіями й це був такий стрибок, але наразі вже ситуація вирівнялася”, – додав Ігор Порох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Українці скаржаться, що в касах банків їм видають старі та брудні долари: чому це проблема та як її вирішити
  • Яким буде курс долара та євро в Україні найближчими днями – прогноз банкіра
  • 46 гривень за євро: експерти пояснили, коли та за яких причин можливий такий курс
  • НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *