НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян

З вівторка, 3 жовтня, в Україні скасовують фіксований курс валют і запроваджують так званий “режим керованої гнучкості” обмінного курсу. Цей режим відрізняється від режиму, який діяв у нашій країні до 24 лютого 2022 року, тобто до вторгнення росії.

Про перехід до нового режиму курсоутворення повідомив Нацбанк України, зазначивши, що він продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку, залишаючись його ключовим гравцем. НБУ має намір й надалі компенсувати дефіцит валюти. Завдяки цьому, запевняють в НБУ, курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися. Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого її зміцнення.

Офіційний курс при такому режиміі визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за участі НБУ. Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.

В Нацбанку додали, що новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Також він зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів.

Що означає новий режим для громадян

Для громадян новий режим передбачає зменшення ризиків, пов’язаних з коливаннями курсу. В НБУ запевняють, що контролюватимуть “стрибки” валюти у різні боки. Також він створить більш сприятливі умови для заощаджень та інвестицій.

 Курс гривні буде рости чи падати

НБУ не прогнозує значних змін курсу гривні у короткостроковій перспективі. Курс буде формуватися під впливом ринкових сил та макроекономічних умов.

Якими будуть курс долара і євро у 2024 році

В Україні спостерігається значна динаміка курсу національної валюти України відносно долара США та євро. Долар США встановив новий максимум на тлі обговорення лібералізації курсу гривні.

Голова Національного банку України, Андрій Пишний, вказує на те, що Україні стає складніше вирішувати зовнішні та внутрішні економічні виклики, і ці виклики було б легше розв’язати, якби валютний ринок був більш ринковим і гнучким.

Міжнародні фінансові інституції та партнери України також акцентують на необхідності переходу до гнучкого курсу валюти. Крім того, жорсткі обмеження валютних курсів уже не відображають об’єктивний стан економіки країни.

Щодо курсу долара на наступний рік, існує певний консенсус про те, що він буде коливатися навколо 42 гривень за долар. Щодо курсу євро – то коливання валюти очікують на рівні 43-44 грн.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав про скарги українців на старі та брудні долари у касах банків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Долар заморожений, а євро знову стрімко дорожчає: НБУ оновив курс валют на 2 жовтня
  • Яким буде курс долара та євро в Україні найближчими днями – прогноз банкіра
  • В Україні зростає попит на євро: як це позначиться на валютному курсі

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *