Таксистів в Україні зобов’язали видавати чеки за поїздки: подробиці від Податкової

В Україні водіїв таксі зобов’язали видавати касові чеки. Про це повідомила Державна податкова служба. Відповідні норми набули чинності з 1 жовтня.

Роз’яснення щодо цього опублікувала пресслужба ДПС. За порушення таксистам загрожують штрафи.

“З 1 жовтня до суб’єктів господарювання, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосовуватися штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог закону”, – йдеться у повідомленні.

Водночас нові правила стосуються не всіх перевізників. Чеки мають видавати таксисти, які:

  • Не є платниками податків першої групи.
  • Проводять розрахунки у салоні авто у готівковій формі або приймають у рахунок оплати за послуги перевезень платіжні картки.
  • Не входять до переліку, затвердженому постановою Кабміну від 23 серпня 2020 року №1336 (підприємці, які звільнені від реєстраторі розрахункових операцій – ред.).

Зміни для підприємців з 1 жовтня

В Україну повернулася відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (крім торгівлі підакцизними товарами).

Торгівля без касових апаратів в Україні каратиметься штрафом вже з 1 жовтня. Підприємці мають попіклуватися про встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Платити доведеться від 100% до 150% від вартості проданих без касових апаратів товарів:

  • Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, вчинених із порушеннями;
  • Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, вчинених із порушеннями.

Водночас відомо, що з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, для ФОП на ЄП діють знижені розміри штрафів: 25% замість 100% за перше порушення й 50% замість 150% — за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та продажу підакцизних товарів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Україні набрали чинності нові правила проїзду в транспорті: що змінилося
  • В Україні посилили правила перевезень: для яких пасажирів зробили виняток

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *