Танці навколо долару: яким буде курс євро и до чого тут фінансова політика США

Інформаційний простір напружився в очікуванні ймовірних змін на валютних ринках. Чи не найбільш очікувана подія – оприлюднення підсумкових даних деклараційної кампанії у Сполучених Штатах. Саме це, на думку економічних експертів, стане основним чинником, який може вплинути на фінансову ситуацію у світі. 

Гарячий тиждень для гривні 

До кінця цього тижня в Україні очікуються події, результатом яких може стати падіння курсу гривні до євро та долару. Одна з них – засідання правління Нацбанку 14 вересня. Його присвячують монетарній політиці та планують скасувати чи замінити фіксований курс національної валюти, а також відсотка, під який комерційні банки позичають гривню в НБУ. Наразі ця облікова ставка становить 22 відсотки річних, але може бути знижена на 2-3%, що ослабить гривню. В той же час фіксований курс може зрости до 39-40 грн/долар.

«Попит на валюту зростає, за серпень Нацбанк продав рекордний цього року її обсяг, понад мільярд доларів. Золото-валютні резерви НБУ зменшуються. Ймовірність того, що 14 вересня регулятор може збільшити офіційний фіксований курс, дорівнює, вважаю, 30/70, тобто майже 1/3. Це помітно девальвує гривню вже на цьому тижні», – вважає фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Крім того, в п’ятницю КМУ має підготувати проєкт держбюджету на наступний рік. Закладений в документі курс валюти може привести до певних хвилювань ринку та навіть стрибку. Також слід мати на увазі й заяву про те, що держава заборгувала військовослужбовцям близько 240 млрд гривень. Значна частина з них буде конвертована отримувачами в готівкову валюту – що призведе до її зростання. 

«За словами нового міністра оборони України, держава заборгувала військовослужбовцям близько 240 млрд гривень. Ймовірно, що кошти найближчим часом будуть додатково виділені з держбюджету і, можливо, частково емітовані (надруковані НБУ – Авт.)», – розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. 

Він також вважає, що через півроку курс євро до долара буде не 1,07, а 1,15. Та рекомендує придбати заплановані необхідні товари довгострокового споживання, котрі вже найближчим часом мають помітно подорожчати, або інвестувати в євро, який зараз подешевшав чи англійські фунти стерлінгів, а не в долари. 

Курсові коливання за певні межі не вийдуть 

В той же час аудитор, економічний експерт Михайло Крапивко розповів журналісту Інформатору про своє бачення ситуації на валютному ринку. За його словами, курс євро ніколи не був стабільним – він завжди танцює навколо долару США. Та дуже залежить від їх фінансової політики. 

«Сполучені Штати досить часто навмисно допускають у себе маніпуляції з інфляційними показниками. Для того, щоб або їхня продукція більше йшла до Європи, або дешевше було купувати товари у Європі. Це нормальна практика – нічого нового у цьому немає. В США в червні здають декларації. Зараз завершують їх зводити. І невдовзі з’явиться аналітика. А, можливо, вже пройшов інсайд про ситуацію з бюджетом США та доходам їх громадян. Це дуже сильно впливає на укріплення або послаблення долару. Коливання євро завжди були у межах від 0,8 до півтора євро за долар. Що буде зараз сказати поки що важко. Інформаційний простір напружився в очікуванні», – підкреслив Михайло Крапивко. 

Експерт додає, що основною світовою валютою залишаться долар США. Інші обертаються навколо нього. Та ж ціна на банківські метали – золото, платину, іридій – номінується у доларах. Тому долар стабільний, а все інше – це результат економічних показників США європейських держав та їх співвідношення. Аудитор стверджує, що серед українців, як і раніше, євро не таке популярне, як долар. Їм користуються хіба що для виїзду до Європи. 

«Звісно, через коливання євро буде змінюватися курс обміну. В будь якому випадку – різких рухів робити не треба. У чому зберігати накопичення залежить від того, «короткі» це гроші чи «довгі», де та що ви плануєте у подальшому з ними робити, витрачати в цій валюті чи в гривні. Залежить від мети накопичень. Короткі гроші взагалі не рекомендує міняти в валюті – на маржі загубите. На доларі вона складає одну гривню. Якщо збираєтесь купляти в Україні те, що номінується в доларах – краще й накопичувати у доларах. Якщо збираєтесь їхати до Європи та купувати щось там – покладайтесь на євро», – запевнив Михайло Крапивко. 

Він акцентує, що важливим є те, що від можливих коливань курсу у значній мірі залежить структура українського експорту та імпорту до країни. Питання у тому, якій валюті буде більш довіри. Зазначимо, що у вівторок, 12 вересня, згідно з офіціальним курсом НБУ вартість долара залишається стабільною від 21 липня минулого року – 36,56 грн. Євро подорожчав на 7 копійок – до 39,19 грн. А злотий знизився на 2 копійки – до 8,44 грн. 12 серпня за євро в обмінниках пропонували 40,50 грн, продавали за 41,50 грн. Весь минулий тиждень готівковий євро дешевшав з 41,40 грн/євро у продажу та 40,60 у покупці до 41,15 (-25 коп.) та 40,30 (-30 коп.) грн/євро відповідно. Співвідношення між євро і доларом зменшилось з 1,09 до 1,07. Курс долара в банках: 

  • ПриватБанк – 37,30 – 37,90 грн
  • Ощадбанк – 37,40 – 38,40 грн
  • Укрексімбанк – 37,40 – 38,20 грн
  • ПУМБ – 37,50 – 38,25 грн 

Ігор Темин

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як зміниться курс євро до Нового року: прогноз Олександра Чупака
  • Забудовники очікують послаблення гривні: скільки буде коштувати житло наступного року
  • Киянин скаржиться, що у касах ПриватБанку не видають валюту з депозиту: реакція банку
  • Білий Дім збирається судитися з Google: у чому звинувачують компанію

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *