В Мінсоцполітики розповіли, як найближчим часом зміняться державні виплати для українців

Нещодавно у міністерстві соціальної політики заговорили про необхідність не роздувати існуючу кількість соціальних виплат в Україні. Таку позицію висловила очільниця відомства Оксана Жолнович. Вона вважає, що людям варто допомогти вийти із “залежності” від державної допомоги.

Після того, як Жолнович на міжнародному форумі сталого розвитку наголосила: аби наша держава за 10 років була успішною, не можна роздувати ту кількість соціальних виплат, яка сьогодні є, Інформатор звернувся до міністерства соцполітики щодо змін та нововведень у сфері державної соціальної підтримки населення. Перша заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак розповіла про майбутні зміни у держвиплатах для українців.

За її словами, в умовах збройної агресії російської федерації проти України, незважаючи на складну економічну ситуацію та воєнний стан, основні завдання соцполітики спрямовані на надання соціальної підтримки громадянам, в першу чергу соціально вразливим категоріям. Вона додала, що наразі розпочато роботу щодо запровадження комплексних реформ у соціальній сфері, які передбачатимуть суттєві зміни у системах пенсійного забезпечення та соціального захисту. Для запровадження ефективної і справедливої формули обчислення пенсії Мінсоцполітики здійснюються заходи щодо перегляду існуючої системи пенсійного забезпечення, зокрема, проводить роботу з усіма зацікавленими сторонами по забезпеченню пенсійної реформи в 2024 році.

“Разом з науковцями Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи Національної академії наук України, експертами Світового банку та Центру економічних стратегій напрацьовано дизайн реформування системи пенсійного забезпечення. Триває робота з макроекономічного та мікроекономічного моделювання впливу розробленого дизайну реформи на публічні фінанси та розміри пенсій різних груп громадян. Після фіналізації дизайну реформи, Мінсоцполітики буде напрацьовано проект акта щодо відповідних змін до солідарного пенсійного законодавства”, – сказано у листі-відповіді.

Також пані Марчак повідомила Інформатору, що реформування солідарної системи пенсійного забезпечення має підвищити її прозорість та справедливість, та забезпечити пряму кореляцію між рівнем внесків, які громадяни сплачують в пенсійну систему, та розміром їхньої пенсії. Також передбачається уніфікувати численні схеми пенсійного забезпечення, які сьогодні містяться у законодавстві, з метою спрощення адміністрування і підвищення прогнозованості пенсійних видатків.

“Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України „Про накопичувальне пенсійне забезпечення”, реєстр. № 9212 від 17.04.2023, яким визначено правові, економічні та організаційні засади загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення. Законопроект розроблено з метою трансформації системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення додаткової опори – обов’язкової накопичувальної системи, яка дозволить здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість”, – додала перша заступниця міністерки соцполітики України.

У листі також сказано, що метою посилення захисту громадян від ризику потрапляння за межу бідності Мінсоцполітики здійснюються заходи щодо підвищення адресності соціальних виплат, спрямованих на подолання бідності. Зокрема, проводиться перегляд діючих інструментів соціальної підтримки окремих категорій громадян із метою спрощення та уніфікування механізмів надання соціальної допомоги значній кількості громадян.

“Також передбачається переформатувати державну соціальну допомогу малозабезпеченим громадянам у гарантовану базову соціальну допомогу, яка надаватиметься найуразливішим верствам населення та виступатиме основним засобом для подолання бідності. Розмір такої допомоги визначатиметься як різниця між сукупним розміром базової величини для всіх членів сім’ї та середньомісячним розміром доходу сім’ї”, – повідомила пані Марчак.

При цьому варто зазначити, що збройна агресія російської федерації проти України призвела до зростання кількості осіб, які потребують професійної допомоги та надання соціальних послуг, що стало викликом для системи соціального захисту та підтримки громадян. Щодня збільшується кількість осіб, які опинились у кризовій ситуації і потребують невідкладної допомоги. Дарія Марчук каже, що передбачається подальший розвиток системи соціальних послуг, як ключового інструменту для допомоги людям, які потрапили у складні життєві обставини та потребують посиленої психосоціальної допомоги з метою допомоги таким громадянам повернутися до активного соціально-економічного життя та ринку праці.

На сьогодні Мінсоцполітики передбачено низку експериментальних проектів, за результатами реалізації яких буде розроблено зміни до чинного законодавства щодо запровадження нової системи фінансування соціальних послуг. Такі експериментальні проєкти стосуються:

  • надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Мінсоцполітики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах; у межах реалізації цього проекту передбачається опрацювати механізм переходу у використанні бюджетних коштів від утримання державних закладів до оплати відповідних соціальних послуг;
  • запровадження договірних форм надання соціальних послуг;
  • запровадження комплексної соціальної послуги формування життєстійкості; у межах реалізації цього проекту передбачається опрацювати механізм залучення надавачів соціальних послуг на конкурсній основі та співфінансування органів місцевого самоврядування в частині утримання приміщень, у яких надаватиметься комплексна соціальна послуга формування життєстійкості.

Одним із суттєвих наслідків повномасштабної війни стало значне зростання кількості громадян, які отримали інвалідність.

“Для забезпечення комплексної та ефективної реабілітації таких громадян передбачається реформувати систему надання підтримки особам, які отримали інвалідність, з метою їх швидкої фізичної та психологічної реабілітації, протезування, та надання допомоги у поверненні до активного життя і працевлаштування у тому числі із застосуванням Міжнародної класифікації функціонування, обстежень життєдіяльності та здоров’я” – додала пані Марчук.

Українцям час вийти з зони комфорту?

Нещодавно у міністерстві соціальної політики заговорили про необхідність не роздувати існуючу кількість соціальних виплат в Україні. Таку позицію висловила очільниця відомства Оксана Жолнович. Вона вважає, що людям варто допомогти вийти із “залежності” від державної допомоги. Пані Жолнович на міжнародному форумі сталого розвитку зазначила, що багато отримувачів соціальної допомоги не хочуть змінювати своє становище. Воно їх влаштовує.

“Нам треба зламати все, що є сьогодні соціального, і просто з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику в нашій державі. Багато громадян є в певному сенсі підлітками: “Держава винна нам: дбати, допомагати, але я не буду брати участі у своєму особистому розвитку, житті, я не готовий брати відповідальність на себе”. І це та філософія, яку ми точно мусимо зламати. Це здатність пристосовуватися: ти перебуваєш в зоні комфорту. Навіть якщо це дуже бідне житло, дуже маленька допомога. Але стабільна. Я чула таку фразу: “Нічого не принижує гідність так сильно, як вчасно виплачена мізерна зарплата”. Це не дозволяє людині відірватися, розвиватися, але і утримує її у незрозумілих, складних рамках”, – сказала Жолнович.

За її словами, багато людей, які отримують соціальну допомогу, бояться втратити цю залежність, йти у вільне плавання і формувати власну долю. Вона наголосила: аби наша держава за 10 років була успішною, не можна роздувати ту кількість соціальних виплат, яка сьогодні є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Керована гнучкість від НБУ: що це значить для українців та яким буде курс гривні
  • В Україні військовим збільшили доплати: хто та скільки буде отримувати, розповіли в Міноборони
  • Що буде з курсом євро в Україні в 2024 році: прогноз ринку з погляду трейдера
  • Скільки грошей українські військові зможуть отримати у жовтні: названі суми доплат

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *