В Україні прогнозують збільшення зарплати: скільки зароблятимуть українці

Середня зарплата в Україні наступного року може зрости на понад 20%. Тобто, до близько 21,85 тисячі гривень. При цьому за 2023 рік очікується показник близько 18,12 тисячі гривень.

Як передає Кореспондент, така інформація з’явилася в прогнозі на середньостроковий період, який додається до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік. Зазначається, що в реальному вимірі, якщо враховувати інфляцію, середня зарплата зросте на близько 6%. Представники уряду також підкреслили, що додатковим чинником відновлення споживчого попиту виступатиме зменшення рівня безробіття у 2024 році – з 18,8;, а у 2023 році до 13,4%.

“Пріоритетом номер один, як і цьогоріч, буде сектор безпеки та оборони. Техніка, зброя, дрони, ракети, снаряди – усе це максимально для нас важливо. Другий акцент бюджету – зарплати, лікарів, вчителів та соціальні виплати. Плануємо наступного року двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати, закладаємо індексацію пенсій, будуть фінансуватися субсидії, допомоги ВПО та інші виплати”, – коментував проєкт Державного бюджету України Денис Шмигаль.

Водночас президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що зарплата зросте навіть більше, аніж прогнозують. На його думку, бізнес в Україні вже почав нормально працювати навіть попри повномасштабну війну.

“При цьому зростання цін, яке було торік, створило гарні умови для зростання доходів бізнесу, і тепер підприємці можуть підняти зарплату і вже почали це робити. Тому цього року зростання середньої зарплати буде не менше ніж на 26%, а реальної зарплати більше ніж 15%”, – зазначив експерт.

Яка зараз зарплата в Україні?

Раніше експерти з Інституту соціології НАН України провели опитування. 43,5% респондентів зазначили, що їхні прибутки менші за 12 750 гривень на особу. Водночас лише 8,9% респондентів заявили, що заробляють більше за цю суму 21,9% опитаних має дохід якраз приблизно 12 750 гривень на місяць. 

Водночас варто нагадати, що уряд на 2024 рік планує двоетапне підвищення мінімальної зарплати. Таким чином, у 2024 році мінімальна зарплата становитиме 8 тисяч гривень (зараз 6 700 гривень). Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що наступного року планується також проіндексувати пенсії й збільшити бюджет на субсидії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як переселенцям підготуватися до пошуку роботи на новому місці – 5 дієвих порад
  • Як зареєструватися в центрі зайнятості через Дію: інструкція від Мінреінтеграції
  • Замість зарплати – збитки. Як обманюють потенційних шукачів роботи: п'ять популярних схем

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *