Відбудова України: Японія та Туреччина домовилися про співпрацю

Японія і Туреччина будуть поглиблювати свої економічні зв’язки та більше співпрацювати для підтримки України. Вони сконцетрують свої зусилля на післявоєнній відбудові нашої країни.

Про це повідомляє японське видання NHK. Зазначається, що основним фокусом уваги Токіо та Анкари будуть об’єкти інфраструктури.

Так, у заяві міністрів торгівлі двох країн Нісімури Ясутосі та Омера Болата, підписаній у Стамбулі, вони пообіцяли “тісно взаємодіяти в наданні Україні допомоги з відновлення зруйнованої війною інфраструктури”. Окрім цього, сторони повідомили про високий та гарний рівень японсько-турецьких відносин станом на зараз. Вони домовилися поглиблювати та розширювати співпрацю, особливо – в контексті роботи в третіх країнах, таких як Україна. 

Також японський міністр сподівається на активізацію співпраці з Туреччиною стосовно змін клімату. Ясутосі пояснив позицію Японії стосовно скидання в океан очищеної радіоактивної води з АЕС у Фукусімі. Анкара заявила, що ставиться до цього “з розумінням”. 

Як Японія та Туреччина допомогають Україні

З першого дня російського вторгення офіційний Токіо встав на бік України та підтримує нас. Будучи частиною західного світу (не географічно, а політично), Токіо засудив росію та ввів декілька пакетів санкцій проти кремля. Також японці частково розірвали бізнес-стосунки з окупантами.

Окрім досить значних обсягів гуманітарної допомоги, “країна вранішнього сонця” також допомагала Києву військово. Зокрема передавала ЗСУ новітні засоби для виявлення ворожих безпілотників. Також Токіо надсилав нам і фінансову допомогу у вигляді кредитів та грантів. А ще в Японію перебралися декілька тисяч наших біженців.

Позиція ж Туреччини є більш неоднозначною. З одного боку, Анкара визнає територіальну цілісність України та засуджує агресію рф. З іншого боку, продовжує тісну співпрацю з агресором та не вводить проти кремля жодних санкцій.

Також саме Туреччина є основним медіатором та посередником в зерновій угоді, що зараз не діє. Однак при цьому Анкара намагається відновити її в тому чи іншому форматі. Нарешті, в Туреччині знайшли прихисток більше 220 тисяч наших біженців.

Загалом, турецька сторона діє в руслі тисячолітньої традиції “візантійської політики”: тобто “і вашим і нашим”. Це викликає певне невдоволення в Офісі президента, однак важливо розуміти, що Туреччина діяла так завжди, це основа їхньої міжнародної політики. Тож слід ставитися до цього з розумінням та максимально розвивати контакти, схиляючи Анкару на наш бік. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Прем'єр-міністр Японії провів телефонну розмову із Зеленським: подробиці перемовин
  • Ще один пакет допомоги поза НАТО: Японія надасть Україні системи виявлення безпілотників
  • Після діалогу з рф Туреччина все одно хоче повернутися до зернової угоди: подробиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *