Як бізнес оцінює перспективи розвитку економіки України: представники яких галузей оптимістичніші

Бізнес в цілому зберігає негативні очікування своїх економічних результатів у найближчій перспективі. Про це свідчить опубліковане Національним банком України (НБУ) серпневе опитування підприємств. Хоча індекс очікувань ділової активності у порівнянні з липнем зріс на 0,5 до 49,3 він залишається нижче нейтрального рівня (50). Відповідно очікування різних секторів є змішаними.

Як йдеться у блозі для “LB.ua” завідувача кафедри КНЕУ імені Гетьмана Богдана Данилишина, підприємства торгівлі та будівництва зберігають позитивні оцінки, а очікування підприємств сфери послуг та промисловості залишаються нижче нейтрального рівня. Також ознакою повільного відновлення є те, що більшість секторів очікують скорочення персоналу (промисловість та сфера послуг) або не планують змін загальної чисельності працівників (будівництво). Лише підприємства торгівлі, що мають найбільш позитивні очікування (52,5) очікують збільшення кількості працівників.

Водночас окремі показники вказують на певне відновлення економічної активності. Наприклад, за даними Мінекономіки кількість фізичних осіб-підприємців в Україні перевищила довоєнні показники. Станом на середину літа в Україні зареєстровано приблизно 2 мільйони фізичних осіб-підприємців, що майже на 36 тисяч фізичних осіб-підприємців більше, ніж було в січні 2022 року. Війна також продовжує чинити вплив на світову економіку. 

“Після значного зростання, яке становило понад 6% у 2021 році, відновлення світової економіки значно сповільнилося, головним чином через шок від війни росії проти України. Ми прогнозуємо, що ці слабкі показники продовжаться, а глобальне зростання становитиме близько 3% у середньостроковій перспективі”, – зазначила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. 

Водночас війна лише підсилила негативні тенденції, що спостерігалися у світовій економіці: прогнози щодо перспектив зростання світової економіки погіршувалися, починаючи з початку 2010-х: середньострокові темпи зростання поступово зменшилися з 5% до 3%. За словами Георгієвої, з найбільших економік лише США повністю відновилася, Китай та інші країни з ринком, що розвивається, приблизно на 5% нижче тренду, а країни з низьким рівнем доходу постраждали ще більше.

Про серпневе опитування підприємств 

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 до 23 серпня 2023 року. В опитуванні взяло участь 494 підприємства. Серед опитаних підприємств 43.5% – компанії промисловості, 29.4% – сфери послуг, 21.9% – торгівлі, 5.3% – будівництва; 32.2% респондентів – великі підприємства, 29.8% – середні, 38.1% – малі. 31.2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 7.7% – лише експортні операції, 17.4% – лише імпортні операції, 43.7% – не здійснюють зовнішні економічні операції. Результати опитувань відображають лише думку керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки. На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Блокування зернової угоди може обвалити курс гривні – НБУ
  • Економіка України має шанс на зростання. Що може їй завадити? Прогноз від Михайла Крапивка
  • В Україну приїхав Блінкен: чим займається держсекратар США у Києві та чого очікувати від візиту
  • В ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі 155-мм боєприпасів для України – подробиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *