Відключення світла 28 квітня: де немає електроенергії в Україні

Енергетична система України 28 квітня працює стабільно. Потреби споживачів в електроенергії покриваються власною генерацією та комерційним імпортом. Проте, в деяких регіонах зберігаються проблеми з електропостачанням через мережеві обмеження та наслідки російських обстрілів.

Про те, яка ситуація в енергетичній системі України, відзвітували у Міненерго. Фахівці зазначили, що у Кривому Розі та у Харківській області діють погодинні відключення світла. 

Ситуація в мережах:

  • Вчора, 27 квітня, через мережеві обмеження застосовувалися графіки відключень електроенергії у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі. 28 квітня ці обмеження діють лише у Харківській області.
  • В інших регіонах України споживачі не обмежувалися в електропостачанні.

Наслідки обстрілів:

  • Тривають аварійно-відновлювальні роботи на об’єктах енергетичної інфраструктури, пошкоджених під час ворожих обстрілів.
  • У Миколаївській області 163 абоненти залишаються без газопостачання через пошкодження газопроводів високого та низького тиску внаслідок ракетного обстрілу.
  • У Харківській області 100 абонентів не мають газу через пошкодження газопроводу внаслідок обстрілу.

Надзвичайні ситуації:

  • 27 квітня на одній із шахт Донецької області сталося порушення у роботі вентиляційного обладнання. Через це 41 працівника шахти виведено на поверхню. Ввечері вентиляцію було включено в роботу.

Імпорт електроенергії:

  • На поточну добу, 28 квітня, прогнозується імпорт електроенергії з-за кордону. Загальний обсяг 6300 МВт*год.

Енергетична ситуація в регіонах 28 квітня

  • Закарпатська область: В Ужгороді чотири людини, в тому числі двоє дітей 3 та 6 років, госпіталізовані з підозрою на отруєння чадним газом. Вранці короткостроково аварійно відключалися дві повітряні лінії обленерго, але їх вже включено в роботу.
  • Львівська область: У Львові чотири людини, серед яких двоє дітей 10 та 4 років, госпіталізовані з підозрою на отруєння чадним газом.
  • Харківська область: Енергетики заживили 9,3 тисячі абонентів, які знеструмлювалися через бойові дії. Проте, 26,1 тисячі точок обліку в області залишаються без електропостачання через ворожі обстріли. Ще близько 200 тисяч абонентів обмежуються в електропостачанні через мережеві обмеження.
  • Дніпропетровська область: 45 абонентів втратили електроенергію через бойові дії. Відновлювальні роботи тривають.
  • Донецька область: ворожі обстріли призвели до знеструмлення 6588 абонентів у 2 населених пунктах. Ремонтні бригади відновили електропостачання для 6788 точок обліку, але 45,6 тисячі абонентів у 95 населених пунктах все ще залишаються без світла.
  • Житомирська область: в одному з населених пунктів Коростенського району пошкоджено газопровід під час земляних робіт. Без газопостачання залишились близько 100 приватних будинків.
  • Запорізька область: 25 абонентів втратили електроенергію через обстріли, ще 3,6 тисячі – через технічні причини. Електропостачання всім абонентам відновлено. На ранок 49 точок обліку залишаються без світла через технічні проблеми, 3,7 тисячі – через бойові дії.
  • Кіровоградська область: 40 абонентів в одному з населених пунктів Олександрійського району втратили газопостачання через технічні причини.
  • Миколаївська область: внаслідок ранкової атаки ворога знеструмлено трансформаторну підстанцію, 9 юридичних споживачів залишились без електропостачання.
  • Сумська область: 1,5 тисячі абонентів у 11 населених пунктах знеструмлено через обстріли. На ранок 5,3 тисячі точок обліку у 75 населених пунктах все ще залишаються без світла.
  • Херсонська область: 2,8 тисячі точок обліку в Херсоні та 28,5 тисячі абонентів у 45 населених пунктах області залишаються без електропостачання.

Кабмін залишив пільговий тариф

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль проінформував, що уряд ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення на травень. Наразі ціна залишається без змін на рівні 2 гривні 64 копійки за кіловат. Також продовжили положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії до 31 травня.

Водночас думку про підвищення тарифів озвучили у Центрі Разумкова. Один із заходів, які необхідні для підготовки до осінньо-зимового періоду 2024−2025 років – це підвищення цін на електроенергію й без цього не обійтися, вважає директор енергетичних програм Володимир Омельченко. Так що з червня на споживачів може очікувати підвищення тарифу. 

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що влада розглядає варіант підняття тарифів цього літа, щоб уникнути відключень електроенергії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *