Власна справа: як отримати від 50 до 250 тис. грн, які не треба повертати

Понад 15 тисяч українців та українок з початку цього року долучилися до програми “Власна справа” та подали заявки на отримання мікрогранту для створення або розвитку вже діючого бізнесу.

У липні минулого року стартував урядовий проєкт єРобота, однією з найактивніших його програм стала програма “Власна справа”, до реалізації якої долучена Державна служба зайнятості. Програма передбачає надання мікрогрантів на створення або розвиток підприємницької діяльності. Основною вимогою для участі в програмі є створення нових робочих місць. Розмір гранту – від 50 до 250 тисяч гривень. Повернення гранту відбувається протягом трьох років у вигляді сплачених податків та зборів. До участі у програмі може долучитися кожен українець, ФОП чи юридична особа.

Одержувачі грантів можуть, за потреби, пройти навчання з основ підприємницької діяльності та отримати консультації у центрах зайнятості. Рішення про надання гранту приймається Державним центром зайнятості після перевірки Ощадбанком ділової репутації заявника та відомостей у заявці, а також враховуючи результати співбесіди з отримувачем, проведеної регіональним центром зайнятості.

Подача заявки здійснюється через портал Дія. Для цього необхідно заповнити відомості про себе у електронній формі та додати бізнес-план, зразок якого можна завантажити на порталі Державної служби зайнятості. Охочі скористатися програмою “Власна справа” можуть подати заявку на отримання мікрогранту на порталі Дія до 19 листопада 2023 року.

Власна справа: як отримати від 50 до 250 тис. грн, які не треба повертати 1

Серед подавачів заявок цього року ФОПи склали 63%, фізичні особи – 28%, юридичні особи – 9%. Найактивніше подавалися заявки у: м. Київ, Львівська та Київська області. Топ сфер діяльності, на які беруть мікрогранти: оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; тимчасове розміщування й організація харчування; переробна промисловість.

Підтримка бізнесу в Україні

З початку повномасштабної війни в Офісі президента регулярно проводять зустрічі з представниками бізнесу. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що держава захищатиме бізнес. Він також запропонував бізнесу внести зміни в законодавство, щоб перевіряти підприємців зміг лише один орган.

“Я знайду такий баланс між європейським законодавством і їхнім запитом – перевіряти, і вами, щоб до вас усі не ходили… Наш бізнес має запропонувати, що буде за орган, яка ця людина тощо”, – підкреслив президент України.

У Міністерстві цифрової трансформації запустили грантову програму “Міцність”. Програма передбачає грант у розмірі 3 тисяч доларів авторам найкращих стратегій з відновлення бізнесу та створенню нових робочих місць. Відомо, що на це виділили 60 тисяч доларів: оберуть 20 найкращих стратегій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Не Ощадбанком єдиним: програму грантів на переробні підприємства в Україні розширили
  • Навіщо бізнесу потрібна Дія: економія часу та простий документообіг онлайн
  • Битва за бюджет. Мінфін хоче обмежити прибутки міст. Причини та наслідки
  • Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року за місяць вийдуть з обігу: куди звертатися для обміну

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *