У Раді знову хочуть оновити підстави для виплат вимушеним переселенцям: деталі

У суботу, 10 лютого, депутати Верховної ради України ініціювали продовження щомісячних виплат на проживання для всіх категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до завершення дії воєнного стану. Зареєстрований законопроєкт №10382 має забезпечити фінансову допомогу людям, які через військові дії втратили житло, майно чи засоби до існування. Наразі близько 2,6 мільйона зареєстрованих ВПО отримують виплати, проте існує потреба розширити та скоригувати державну підтримку.

Про це розповів в інтерв’ю для Укрінформу член Комітету ВР з питань прав людини, заступник голови фракції “Слуга народу” Максим Ткаченко. За його словами, депутати хочуть розширити можливості для інтеграції вимушених переселенців у громадах.

“Проєкт закону щодо збереження виплат допомоги на проживання для внутрішніх переселенців, який зареєструвала наша ТСК для захисту ВПО, передбачає продовження виплат у розмірах 3000 гривень для осіб з інвалідністю та дітей, 2000 гривень – для інших осіб. Ми запропонували, щоб виплати здійснювали до закінчення воєнного стану або до досягнення належного рівня інтеграції ВПО в нових громадах”, – каже Ткаченко.

Законопроєкт передбачає виплати в розмірі 3000 гривень для осіб з інвалідністю та дітей та 2000 гривень для інших категорій ВПО. Парламентарі пропонують продовжувати виплати до моменту завершення воєнного стану або досягнення належного рівня інтеграції ВПО у нових громадах. Майбутній закон також містить визначені умови, за яких виплати можуть бути призупинені або скасовані, включаючи повернення ВПО до домівок, виїзд за кордон або наявність достатнього житла та доходу.

Проєкт закону також має на меті не лише фінансову підтримку ВПО, але і соціальну інтеграцію. Депутати хочуть створити умови для активної участі переселенців у житті громади. Ініціатива закликає до швидкого ухвалення змін, щоб вже у лютому-березні поточного року закон набув чинності.

Перевірка пенсіонерів з ВПО

Пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) до 24 лютого 2022 року, можуть пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Для цього варто обрати зручний для себе спосіб – віддалено чи особисто. Це дозволяє перевірити, чи дійсно виплату отримує саме той, кому її призначили. 

Водночас для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами після 24 лютого 2022 року, діють загальні правила фізичної ідентифікації. Відповідно до них, ідентифікація особи підтверджується під час доставки пенсії Укрпоштою особисто, а також уповноваженими банками, раз на рік, під час перерахування коштів людині на її картковий рахунок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *