У Зеленського думають над повною відмовою від готівки в Україні: що це означає

Українська влада аналізує можливість переводу всієї економіки на безготівковий розрахунок (кешлес). За словами заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми, такий підхід допоможе унеможливити корупцію в державі.

Про це з посиланням на прес-конференцію посадовся пише видання УНІАН.

За словами Шурми, під час Конференції з відбудови України в червні він підняв питання кешлес-економіки і це викликало “дуже велику маніпуляцію і спекуляцію”. 

“Але те, що це відбулося, говорить про те, що питання дуже актуальне і дуже чутливе. Що було сказано в Лондоні? Було сказано, що ми аналізуємо такий досвід і сценарій переводу економіки і всієї системи на кешлес… В той же час я бачу певні страхи, які виникли в нашому суспільстві навколо цієї теми – це ще навіть не рішення”, – сказав Шурма.

Заступник керівника ОП висловив думку, що відмова від готівки та введення кешлес неможливі без комплексу реформ, зокрема, без податкової реформи з суттєвим зниженням податкових ставок та повної амністії капіталів, яка була розпочата та не повноцінно не функціонувала через повномасштабну війну.

Також Шурма прокоментував занепокоєння населення щодо платіжної інфраструктури та можливості здійснювати оплату на всій території України, зокрема, у селах.

“На сьогодні ми готуємо проект з “Укрпоштою”, основною метою якого буде 100% покриття усього населення України цифровими банківськими послугами. І 100% покриття всіх можливих точок продажу сучасними терміналами. Тобто має бути повна доступність цієї інфраструктури для кожного громадянина (…) Чому потрібен кеш? Хабарі. Скільки б не було спекуляцій, що воно перейшло в безготівковий вигляд – ні. 99,9% хабарів, на жаль, до сих пір здійснюється готівкою”, – сказав чиновник.

Заступник голови ОП також додав, що є на сьогодні немає жодної держави у світі, яка б на 100% відмовилася від готівки, однак у 10-річний період це практично вдалось зробити Швеції.

“Але світ почав розвиватися значно швидше, цифрові продукти почали з’являтися і розвиватися експоненціальними темпами… Ми можемо пройти цей шлях не за 10 років, а в рази швидше. Але безумовно це не буде про один день – це буде процес тривалий”, – запевнив Шурма.

Реакція на ідею Шурми

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова на пресконференції 28 червня, визнала, що банківська система України готова повністю відмовитися від готівки, але такої практики жодна країна ще не мала.

“Технології сьогодні дають змогу, умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватися через вбудований у телефон розрахунковий апарат. Банківська система з точки зору технології, інклюзії та безперервності до цього готова… (Однак) Я знаю навіть негативні практики, коли цей обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів, населенню це не подобалося. Я не впевнена, що ми можемо заявляти про те, що забезпечимо нульовий обсяг готівки в обігу”, — зауважила представниця НБУ.

Економіст, екс-очільник правління банку Юнекс Борис Кушнірук у коментарі “Фокусу” висловив думку, що запропонований Шурмою перехід на кешлес-економіку не прибере корупцію, оскільки хабарі передаються і у іноземній валюті.

“Можна ліквідувати готівкові гривні, але не долари та євро — головні валюти, в яких роздають хабарі. Сотні мільйонів доларів готівкою перебувають у руках українців. І часи теж змінюються. Багато хто дає хабарі в криптовалюті, їх ще складніше зловити. Теза про скасування готівки відображає нерозуміння (чиновниками) головних економічних категорій грошей. Вони мають 5 взаємопов’язаних функцій: міра вартості, засіб обігу, спосіб платежу, спосіб накопичення і світові гроші… Коли хтось хоче щось скасувати, то має розуміти, що доведеться забезпечувати функціонування економіки. Готівковий платіж — це важлива складова економіки”, – зауважив експерт.

Тим часом в Україні хочуть пришвидшити процес розвитку електронної гривні. За законодавством, пілотний проєкт має стартувати у 2024 році. Але Мінцифри хоче запустити його вже до кінця цього року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *