Європейські компанії почали зберігати газ в українських сховищах попри війну в країні: чому так вийшло

Європейські трейдери почали зберігати природний газ в підземних сховищах на території України попри ризики, пов’язані з війною. Вони прагнуть скористатися наявними потужностями та нижчими цінами.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на трьох трейдерів та представників компаній.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну ЄС прагнув отримати великі обсяги зберігання газу заради компенсації скорочення російського імпорту, особливо під час пікового попиту в зимові місяці.

Чому європейські трейдери почали зберігати газ в Україні

Згідно з графіком, Євросоюз заповнить свої сховища на 90% до 1 листопада. За даними платформи прозорості GIE, 7 серпня сховища газу в країнах ЄС були заповнені на 87%.

Трейдери зазначають, що є комерційна логіка зберігання в Україні, окрім території ЄС, щоб скористатися нижчими цінами зараз, а не майбутніми поставками.

Згідно з цінами на ринку ф’ючерсів на газ у Нідерландах TTF, ціна газу з поставкою у вересні становить 30 євро (32,96 дол) за МВт-год порівняно з форвардними цінами на перший квартал 2024 року в 49 євро.

Чеська група EPH також заявила журналістам Reuters, що рішення використовувати сховища на території України є ознакою довіри до неї.

“EP Commodities транспортує природний газ в Україну та використовує українські газосховища. Ми віримо в надійність систем транспортування та зберігання газу України, які зарекомендували себе навіть у такій надзвичайно складній обстановці військового часу”, — заявив голова правління EP Commodities EPH Мирослав Гасько, але не вказав на обсяги.

Словацька державна компанія SPP, яка постачає газ більшій частині словацького ринку, частково російським газом, заявила, що розглядає можливість використання українських сховищ, оскільки сховища цієї країни вже заповнені на 90%.

У НАК “Нафтогаз України” заявляють, що іноземні клієнти можуть використовувати понад 10 мільярдів кубометрів сховищ обсягом близько 30 мільярдів кубометрів, переважно на заході країни, тобто далеко від лінії фронту.

Про які саме потужності йдеться

Як раніше повідомляла агенція Bloomberg, Брюсселі для реалізації своїх потреб приглядаються до газосховищ на Львівщині, зокрема до Більче-Волицько-Угерського сховища, яке розташоване за 60 кілометрів від кордону. Воно є найбільшим в Європі й майже вчетверо перевищує за потужностями найбільше сховище в Німеччині. Потужності Більче-Волицько-Угерського сховища складають 17 мільярдів кубічних метрів.

Більче-Волицько-Угерське сховище

Більче-Волицько-Угерське сховище є найбільшим в Європі

Європейські політики стурбовані перспективою повторення російського газового шантажу. Зокрема в Німеччині вважають, що без російського газу у 2025 році доведеться скоротити промислове виробництво, якщо не буде знайдено альтернативні джерела енергоносіїв.

Раніше ми повідомляли про те, що за даними Financial Times, експорт російського газу обвалився у вісім разів. А ще ми розповідали, чому українці обирають бензин, але не мають права визначатися з постачальником газу та електроенергії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *