Зарплати полонених виплачуватимуть їх сім’ям – Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9638 про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб. Він передбачає надання грошової допомоги військовим після звільнення, а також передачу зарплат полонених їхнім сім’ям.  Але це не стосується тих, хто здався добровільно. 

У документі передбачено збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили у полон, а також зникли безвісти за особливих обставин. Йдеться про можливість виплати цих грошей їхнім сім’ям (дружині чи чоловіку, дітям, батькам). При цьому, це не стосуватиметься тих, хто добровільно здався у полон або самовільно залишив місця служби. Також закон містить уточнення:

  • порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток,
  • порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських.

Окрім цього, законом удосконалено порядок виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби. Розмір виплат

  • 50% місячне грошове забезпечення за кожний повний календарний рік служби – тим, які звільняються з військової служби за станом здоров’я або добровільно (стосується іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України);
  • 50% місячне грошове забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше – тим, які звільняються з військової служби за віком та через закінчення контракту, скорочення штату, сімейні обставини під час війни;
  • 25% місячне грошове забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше – тим, які звільняються з військової служби за власним бажанням та через сімейні обставини або з інших поважних причин у мирний час, перелік яких визначається Кабінетом міністрів України.
  • 50% місячного грошового забезпечення виплачується військовослужбовцям служби за призовом осіб офіцерського складу у разі звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням установлених строків військової служби, за станом здоров’я та через сімейні обставини або з інших поважних причин. 

Закони про захист ветеранів

Верховна рада вже ухвалила низку законів про захист ветеранів. Стефанчук наприкінці серпня анонсував розгляд двох великих законопроєктів.

“До прикладу в травні цього року ми прийняли закон щодо удосконалення питання оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану” – наголошував спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Крім того, у червні Рада ухвалила рішення, що унормовує тривалість відпусток військовим під час дії воєнного стану й виплат додаткової винагороди військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях, розповів спікер парламенту. Найближчим часом депутати планували розглянути законопроєкт серед іншого який передбачає надання неоплачуваної відпустки тривалістю до 60 календарних днів працівникам, які приступають до роботи після звільнення з військової служби.

“Було зареєстровано два великих законопроєкти, які ми розглянемо на найближчому засіданні Верховної ради. Він спрямований на спрощення процедури отримання статусу учасника бойових дій, запровадження єдиного державного реєстру військовослужбовців, а також окремого статусу захисника і захисниць України”, – акцентував Стефанчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Слідком рф звинуватив Буданова та інших воєначальників в "тероризмі"
  • Майже 70% українців негативно оцінили роботу Гетманцева, – опитування
  • Скільки грошей українські військові зможуть отримати у жовтні: названі суми доплат
  • Конгрес не затвердив допомогу Україні: що таке “шатдаун” та якими були основні моменти голосування за тимчасовий бюджет США

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *