Зима близько. Що треба терміново зробити, щоб отримувати субсидію в опалюваний сезон

Чимало українців перед опалювальним сезоном можуть оформити субсидії на комунальні послуги. Проте важливо пам’ятати про правила, через які в допомозі можуть відмовити. Громадянам пояснили, що потрібно зробити, щоб отримати соціальні виплати від держави.

Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики України. Зазначається, що у зверненні з повним пакетом документів (заява на виплати та декларація про доходи родини) треба вказувати повний набір комунальних послуг, на які сім’я хоче отримати субсидію. При цьому послуги будуть аналізувати щодо регулярності оплати. Тобто, експерти Пенсійного фонду України будуть аналізувати повний перелік послуг, які наявні в будинку (газ, вода, електроенергія тощо).

Враховуючи це, існує правило: субсидію не призначають громадянам, які мають борг за комунальні послуги. Йдеться про випадки, коли заборгованість понад три місяці, а її загальна сума складає понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, 680 гривень). Однак є способи навіть у ситуації з боргом все одно отримати соціальну допомогу. 

Експерти пояснили, що субсидію можуть призначити, якщо громадянин уклав договір про реструктуризацію боргу. Щоб зробити це, треба звернутися до постачальника послуги, за яку ви заборгували. В такому випадку копію договору про реструктуризацію потрібно додавати до заяви про оформлення субсидії на комунальні послуги. 

“Крім того, у разі відмови в призначенні житлової субсидії у зв’язку із заборгованістю з оплати житлово-комунальних послуг, людина може звернутися із новою заявою про призначення субсидії, де буде зазначено перелік тих послуг, за якими заборгованість з оплати відсутня”, – пояснили експерти Міністерства соціальної політики. 

Субсидії в Україні

В Україні також можна отримувати субсидії на дрова. Таку допомогу від держави отримують громадяни, які опалюють приватний будинок за допомогою цих видів палива. Однак система оформлення та розрахунку цих субсидій трохи відрізняється від звичайних соцвиплат на комунальні послуги. 

“Для того, щоб оформити субсидію на дрова та вугілля, громадянин України повинен звернутись до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Там необхідно заповнити заяву на отримання допомоги. Також зазначимо, що для цього знадобляться ваші документи. Враховуйте, що в деяких випадках громадянам доведеться, окрім заяви на призначення пільги, подати ще й довідку, яка підтверджує наявність пічного опалення або ж використання твердого палива. Зокрема, це стосується тих, кому субсидія може бути призначена у третьому або четвертому кварталі 2023-го року”, – пояснили в Пенсійному фонді України.

Також в Україні змінилася процедура подачі заяви на субсидії на комунальні послуги. Тепер заяву можна подати за спрощеною системою: йдеться про портал електронних послуг Пенсійного фонду України, або через портал “Дія”. При цьому громадяни все ще можуть подати заяву на субсидію й у паперовому варіанті: для цього потрібно звернутися до сервісного центру ПФУ, або до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, або надіславши заяву на адресу органу Фонду поштою.

У цій заяві треба вказати ім’я громадянина, серію та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) заявника та осіб, які входять до складу домогосподарства, адресу та рахунок в банку (у форматі IBAN), на який буде йти виплата, та підписати спрощену заяву.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *