Акцизи на скраплений газ треба підвищити, – Данило Гетманцев

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що попри протести експертів та галузевих асоціацій, ПДВ на бензин та дизпаливо буде повернуто на довоєнний рівень у 20%, що має підвищити вартість пального на заправках на 5-7 грн/л, а не на 7-11, як прогнозують експерти. А також проанонсував підвищення акцизу на автогаз. За його словами, на прохання профільних асоціацій. Щоправда, у цьому Гетманцев дещо маніпулює фактами. 

Експерти паливного ринку закликали не підвищувати ПДВ 

Повідомлення про те, що з З 1 липня 2023 в Україні відновлять 20% ПДВ на пальне, викликало критику галузевих експертів. Вони пророкували зростання цін на АЗС та розквіт схем із податковими «скрутками». 

8 травня 2023 року Консалтингова група А95 виступила з заявою, в якій зокрема писали: “Експерти Консалтингової групи «А-95» переконані, що держава має залишити ставку податку на додану вартість на рівні 7%, а необхідний обсяг бюджетних надходжень – забезпечити за рахунок збільшення акцизного збору. ПДВ – найбільш криміналізований податок, саме його несплата завжди призводила до найбільших втрат казни. Зменшення ПДВ на пальне 2022 року призвело до зникнення схем з ухиляння від його сплати на ринку нафтопродуктів, оскільки це втратило сенс. Цей позитивний досвід слід використовувати й надалі. Збільшення податку до 20% призведе до ренесансу масштабних схем із використанням «податкових» ям, необлікованої готівки на АЗС, фіктивних угод купівлі-продажу нафтопродуктів. Відповідно держава не отримає очікуваного обсягу податкових надходжень”. 

14 травня цю ідею підтримала Нафтогазова Асоціація України. “Повернення ПДВ може привести до катастрофічних наслідків та звести нанівець усі зусилля, які Держава доклала до детінізації паливного ринку. Нафтогазова Асоціація України пропонує вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро за 1000 літрів для бензинів, дизельного палива та скрапленого газу, а ПДВ лишити на рівні 7%. Таким чином концепція балансування акцизної ставки замість підвищення ПДВ пройде майже непомітно для цін на бензин і ДП, та із незначним подорожчанням скрапленого газу, який залишившись вдвічі дешевшим за бензин, збереже свою економічну привабливість для покупця. Така модель дозволить Державі одержати навіть вищий рівень надходжень у бюджет країни, аніж вона планує отримати після повернення до повних ставок акцизів та ПДВ”, – йдеться у заяві.

Тобто експерти ринку в першу чергу закликали НЕ підвищувати ПДВ задля знищення корупційних схем. Але цей їх заклик не почули. 

“У воєнному 2022 році ми отримали за ПДВ на понад 40 млрд грн більше порівняно з 2021 роком. Якщо порівняти мирний січень 2022 року з січнем 2023 року, то в останньому ми отримали плюс десять млрд грн за ПДВ. Але я абсолютно не погоджуюся з висновками, що побороти “схематоз” нам вдалося завдяки зменшенню ставок. Через це ми тільки втратили. Сьогодні по-військовому жорстко присікаються будь-які спроби ухилення від оподаткування ПДВ. Більше 200 злочинних груп, які займалися “схематозом”, було передано податковою до Бюро економічної безпеки (БЕБ)”, – заявив Данило Гетманцев. 

Голова податкового комітету заявив, що дискусії про відновлення ПДВ на паливо, про що в першу чергу говорили експерти, немає. Є ухвалене Верховною Радою в вересні минулого року рішення, яке точно вступить в силу з 1 липня. 

Хто лобіює підвищення акцизу на автогаз

“Щодо пропозиції Нафтогазової асоціації підвищити акцизи, то насправді там йде мова про урівнення ставок по бензинам та скрапленому газу за рахунок підвищення останнього. Ця пропозиція стара як світ: ми двічі намагалися провести її через комітет і двічі вона не проходила, бо скраплений газ – це все ж таки паливо для більш соціально незахищених верств населення. Були з боку виробників і скрапленого газу, і бензинів свої лобісти – і це завжди перетворювалось у протистояння між ними. Якщо говорити відверто, то я вважаю, що акцизи на скраплений газ треба підвищити. Але не через те, що у когось лобіст сильніший, а у когось – ні. Треба перерахувати ставки у енергомісткість. Скраплений газ дає на 20% менше енергії за бензин. Так само повинен і акциз відрізнятися”, – сказав Данило Гетманцев.

Тобто він перекрутив пропозицію підвищити акцизи ЗАМІСТЬ підвищення ПДВ і пропонує підвищувати й одне, й інше.

Коли може бути піднятий акциз на автогаз?

За словами Данила Гетманцева, наразі Мінфін готує законопроект щодо уніфікації ставок на акцизний податок з європейськими.

“Уніфікація акцизних ставок з ЄС – одне з наших зобов’язань. Це точно не буде зроблено до кінця 2023 року або в найбільшій перспективі. Подивимося, які пропозиції підготує Мінфін”, – сказав Гетманцев.

Наскільки в Україні зростуть ціни на пальне з 1 липня 

В Нафтогазовій Асоціації України прогнозують, що після підвищення ПДВ неодмінно зростуть ціни й для кінцевого споживача. За прогнозами “Консалтингової групи А-95”, бензини подорожчають на 11 грн/л, дизпаливо – на 7 грн, а пропан-бутан стане дорожчим на 2,5 грн.

“Ми передбачаємо, що для різних видів палива зростання становитиме від 5 до 7 грн. Але яким воно буде насправді – покаже ринок”, – сказав Данило Гетманцев.

Як раніше повідомляв Інформатор, експерти вважають результатом підвищення ПДВ на паливо не лише зростання цін, а й розповсюдження неякісного пального та податкові скрутки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *