В Україні сповільнилася інфляція: як це відобразилося на цінах

У травні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) продовжила сповільнюватися – до 15,3% з 17,9% у квітні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%. Базова інфляція у травні знизилася до 15,6% р/р із 16,9% р/р у квітні

Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України, повідомив Нацбанк.

Фактичні темпи зростання цін у травні були нижчими, ніж прогнозував НБУ. Інфляцію стримували достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення гривні на готівковому валютному ринку, поліпшення інфляційних та курсових очікувань. Сповільнення інфляції також значною мірою пояснюється ефектом бази порівняння, вважають у регуляторі.

Згідно з повідомленням Нацбанку, подорожчання оброблених продовольчих товарів суттєво сповільнилося – до 17,1% р/р. Також повільніше зростали ціни на хліб та борошняні вироби, кондитерські вироби, напої та консерви, молочні продукти та соняшникову олію. Також спостерігалось зниження темпів зростання цін на імпортну продукцію і непродовольчі товари – до 14,5% р/р.

Повільніше зростали ціни на товари особистого догляду, одяг та взуття, електроніку, іграшки, меблі, побутову техніку, товари для дому, автомобілі. Темпи зростання вартості послуг знизилися до 14,6% р/р.

Натомість швидше дорожчали послуги салонів краси та готелів. Як зазначає НБУ, це, ймовірно, відбулось під впливом подальшого відновлення попиту на тлі обмеженої пропозиції.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування зменшилися до 22,6% р/р.

Водночас вищими темпами дорожчали овочі борщового набору: капуста – через міжсезоння постачань ранніх сортів, а цибуля і морква – внаслідок вичерпання запасів в Україні та за кордоном. Вищі темпи здорожчання м’яса зумовлені, як і місяць тому, недостатньою внутрішньою пропозицією та слабким імпортом на тлі підвищення світових цін.

Стрімке сповільнення зростання цін на алкогольні напої пояснюється, зокрема, помірним попитом. Тютюнові вироби дорожчали дещо повільніше. Зростання цін на транспортні послуги пригальмувало завдяки зниженню цін на пальне.

“Подальше сповільнення інфляції буде значно стриманішим порівняно з попередніми місяцями. Це зумовлюватиметься вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування на ринку пального з 1 липня та змінами в ціноутворенні на ринку електроенергії. Крім того, негативний, хоча й помірний та тимчасовий, вплив на інфляцію матимуть наслідки теракту російських окупантів на Каховській ГЕС, які ускладнюють діяльність низки підприємств регіону та призведуть до часткової втрати врожаїв. Ці та інші чинники враховуватимуться під час ухвалення рішень із монетарної політики”, – додали в НБУ.

Нижче наведені середні ціни на товари та послуги у травні-2023 за даними Держстату.

Ціни у травні 2023

Середні ціни у травні

Економіка України: останні новини

Правління Національного банку України 15 червня зберегло облікову ставку на рівні 25% річних. На думку керівництва регулятора, це сприятиме зниженню інфляції і подальшому помʼякшенню валютних обмежень.

Також ми писали, що Національний банк України пом’якшить валютні обмеження. Зокрема, резидентам-позичальникам дозволять переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками.

Окрім цього НБУ попередив про подорожчання продуктів внаслідок підриву Каховської ГЕС російською окупаційною армією.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *