Чи буде зв’язок взимку? Як lifecell та Vodafone готуються до можливих блекаутів

Багато експертів зазначає, що взимку росія може повторити терористичні обстріли енергетичної інфраструктури України. Минулої зими це залишало українців не лише без електрики, але й без зв’язку. Тож Vodafone та lifecell замінюють і встановлюють блоки автономного живлення та генератори на базових станціях зв’язку, ведуть переговори з партнерами про підключення своїх станцій до потужних промислових генераторів. 

Vodafone шукає партнерів з генераторами

У відповіді Vodafone на запит редакції MC.today йдеться про те, що компанія оснастила автономним резервним живленням 100% своїх майданчиків, на яких розташовані базові станції. Зазвичай ці батареї здатні підтримувати роботу без основного живлення до 4-5 годин. Як показав досвід минулої зими, за масових і частих відключень ці акумуляторні батареї не встигали заряджатися і через це втрачали частину своєї місткості. Тому були випадки, коли зв’язок зникав раніше. Тому для забезпечення роботи обладнання зв’язку компанія залучає всі генератори, що має в наявності.

«На вузлових майданчиках мережі встановлені стаціонарні дизель-генератори. Для живлення базових станцій використовуються мобільні генераторні установки. З урахуванням досвіду, Vodafone закупив сотні додаткових генераторів. Наразі компанія залучила 1120 дизель-генераторних установок і продовжує роботи з підготовки до наступної зими», – йдеться у відповіді.

В компанії зазначили, що мають понад 10 тисяч об’єктів по всій Україні, і всі їх забезпечити генераторами неможливо. Крім того, є об’єкти, де це робити заборонено за технікою безпеки, наприклад, дахи будинків. Тому Vodafone активно залучає партнерів, які мають власні потужні промислові генератори та на об’єктах яких встановлені базові станції для їхнього спільного використання.

lifecell куаує акумулятори

У відповіді на запит редакції MC.today lifecell зазначив, що постійно нарощує кількість акумуляторних батарей та генераторів на своїх технологічних майданчиках.

«Лише за останні місяці lifecell забезпечила підключення ще понад 800 стаціонарних, партнерських та мобільних генераторів, які здатні забезпечувати роботу базових станцій без живлення», – йдеться у заяві.

Компанія замінила тисячі акумуляторних батарей на нові, більш місткі та витривалі, які здатні працювати без живлення 4-5 годин. І продовжує працювати в цьому напрямі. Після їхнього виснаження перевага у забезпеченні автономного живлення генераторами буде надаватися комутаторам і вузловим технологічним майданчикам.

lifecell має понад дев’ять тисяч базових станцій по всій Україні. Під час довготривалих відключень стаціонарного живлення одночасно по всій Україні важко забезпечити підключення генераторів і підвіз пального на всі без винятку локації. Крім того, lifecell скаржиться, що минулої зими фахівці неодноразово повідомляли про крадіжку генераторів. Тобто потрібно також подбати про їхню охорону.

Як раніше повідомляв Інформатор, столична влада розробила 15 сценаріїв на випадок блекауту у Києві. У серпні відбудуться відповідні навчання. Влада намагається підготуватися до найгірших варіантів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *