Які надбавки можуть отримати пенсіонери – в ПФУ пояснили, як збільшити виплати

Українські пенсіонери можуть отримувати низку доплат. У деяких випадках потрібно звертатися до Пенсійного фонду особисто, а в певних ситуаціях – додаткові кошти додаються до пенсії автоматично. Експерти пояснили, які діють правила.

Про це повідомляється на офіційному порталі Пенсійного фонду України. Зазначається, що пенсійна виплата розраховується відповідно до розміру заробітної плати людини та страхового стажу. Крім того, враховують стан здоров’я людини. До основного розміру пенсії різні категорії громадян мають право на певні набавки.

Вікові доплати. Ці надбавки додаються до пенсії автоматично. Тобто, звертатися додатково до Пенсійного фонду не потрібно: коли людині виконується 70 років – до пенсії додають 300 гривень, після 75 років – додають 456 гривень. Пенсіонери, які старші за 80 років, отримують надбавки в розмірі 570 гривень. Проте такі збільшення виплат не будуть в тих, чия пенсія перевищує 10 340 гривень.

Особливі потреби. Українці, які проживають самостійно у похилому віці, та не мають працездатних родичів, теж мають право на доплату. В такому випадку пенсійну виплати збільшують на 800 гривень. Це стосується громадян, які потребують особливого догляду.

Додатковий страховий стаж. Для цієї надбавки потрібно особисто звертатися до Пенсійного фонду України, або онлайн – через портал електронних послуг ПФУ. Надбавку отримують жінки зі страховим стажем понад 30 років та чоловіки зі страховим стажем понад 35 років. Цим громадянам додають 1% за кожен понаднормовий рік. Проте сума не повинна перевищувати 1% від мінімальної пенсії за віком.

Пенсії в Україні

В Україні планують провести перевірку пенсіонерів. Йдеться про громадян, які вже понад шість місяців не знімають кошти з пенсійних рахунків. Це близько 1% пенсіонерів (приблизно 110 тисяч осіб). Експерти пояснили, що виплати можуть призупиняти для подальших перевірок в таких випадках: 

  • стало відомо, що були допущені помилки при оформленні виплат пенсії (наприклад помилки у прізвищі, імені, по батькові);
  • якщо пенсіонер понад 6 місяців не знімає кошти з картки, на яку приходить пенсія;
  • якщо є інформація, що пенсіонер тривалий час перебуває за кордоном.

Також повідомлялося, що в Україні рекордно скоротилася кількість пенсіонерів. За інформацією Опендатабот, від початку повномасштабної війни в Україні стало менше пенсіонерів на 288 тисяч осіб. Експерти припускають, що такий різкий спад пов’язаний з оновленими у звіті ПФУ даними про пенсіонерів у 4 областях: на Херсонщині, Донеччині, Луганщині та у Запорізької області. Також підкреслили, що станом на початок липня в Україні середній розмір пенсії склав 5 311 гривень (близько 145 доларів). Водночас 30% пенсіонерів отримують виплати менш як 3 000 гривень (при тому, що прожитковий мінімум становить 2 589 гривень). 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чому можуть відмовити у призначенні пільгової пенсії – відповідь адвокатки
  • Накопичувальна пенсія: як її планують запроваджувати та як вона змінить пенсійну систему України
  • Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ
  • Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *