Накопичувальна пенсія: як її планують запроваджувати та як вона змінить пенсійну систему України

У Кабміні планують запровадити обов’язкове пенсійне накопичення для українців до кінця року. Це питання є пріоритетним для уряду на 2023 рік.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю виданню “Укрінформ” розповіла, як буде розвиватися пенсійна система в Україні та як вона може змінитися. Вона підкреслила, що солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

“У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Якщо людина пропрацювала 30-35 років, то на пенсії вона має отримувати 40% від середнього рівня заробітку. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку”, – зауважила пані Жолнович.

За її словами, це складні обрахунки, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні є приблизно 13 мільйонів людей, які сплачують соціальні внески.

“Аби пенсіонер отримував 6-7 чи 10 тисяч гривень, його “візаві”, який працює, має сплатити трохи більше ніж 10 тисяч гривень соціального внеску. Мало хто в Україні сплачує такий великий ЄСВ. Тож необхідний ресурс треба шукати деінде”, – пояснила міністерка.

Також вона додала, що є ще питання соціальної справедливості. За її словами, чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку.

Ще дуже важливо  розробити надійні механізми інвестування, аби ці гроші працювали, щоб вони не були втрачені. Тож пенсійну реформу ми дуже скрупульозно прораховуємо, але впевнена, що вже до кінця року вийдемо з конкретним результатом, – додала Оксана Жолнович.

Законопроєкт про накопичувальну пенсію

У Верховній Раді зареєстрували Законопроєкт “Про накопичувальне пенсійне забезпечення” (№9212). Його розроблено з метою трансформації системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення додаткової опори – обов’язкової накопичувальної системи, яка дозволить здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

“Законопроектом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників. Так, роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023, 1,5% – у 2024, 2% – у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів державного бюджету України”, – йдеться в документі.

При цьому розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3% від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці. Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі в системі для фізичних-осіб підприємців та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

Законопроєктом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами. Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими 4 банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації. З 2026 року учасники системи зможуть самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ
  • Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція
  • Щоб не залишитись без грошей. У ПФУ пояснили, що робити пенсіонерам, які отримали новий паспорт
  • Зима близько. Що треба терміново зробити, щоб отримувати субсидію в опалюваний сезон

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *