Нові ціни на бензин, дизпаливо та автогаз після поверненя ПДВ

Вже з 1 липня в Україні почнуть застосовувати старі ставки ПДВ на пальне, які зростуть з діючих сьогодні 7% до довоєнних 20%. Це призведе до зростання вартості бензину, автогазу та дизпалива. Очікується, що ціни піднімуться навіть до 10 гривень за літр.

Не тільки експерти та учасники ринку очікують підвищення цін на пальне. Аналітики Національного банку стверджують, що зростання розпочнеться вже у липні.

Сергій Куюн, експерт у галузі пального, зазначає, що підвищення цін не вплине на попит, оскільки люди та бізнес не перестануть транспортувати товари. Тому не варто очікувати зниження обсягів продажів після зростання цін.

Згідно з Куюном, ціни на пальне різко поповзуть вгору. Зокрема, він передбачає такі цінові діапазони:

  • бензин подорожчає на 10-11 гривень за літр;
  • дизпаливо – на 8 гривень за літр;
  • автогаз – на 3 гривні за літр.

 

Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук назвав інші цифри, вони менші, але також підтверджують зростання. Він робить такі прогнози:

  • бензин здорожчає на 5-7 гривень за літр;
  • дизельне паливо – на 7 гривень за літр;
  • автогаз – на 3,5 гривні за літр.

 

Обидва експерти зходяться в одному: зростання вартості пального спровокує подорожчання продуктів харчування та зростання цін у сфері послуг.

Бензин та дизель можуть подорожчати на 11 гривень

З 1 липня очікується підвищення цін на пальне в Україні. Аналітики прогнозують, що бензин і дизель можуть подорожчати навіть на 11 гривень. Данило Гетманцев, голова парламентського фінансового комітету, передбачає лише невелике зростання ціни в діапазоні 3-4 гривні у порівнянні з травнем. Проте, точний прогноз щодо ціни на паливо неможливий, оскільки держава не здійснюватиме контроль за цінами на ринку.

Гетманцев пояснив, що з 1 липня почнуть застосовувати податкові ставки, які були актуальними до війни. Ставка ПДВ на нафтопродукти зросте з 7% до 20%, акциз на бензин підніметься до 213 євро за тисячу літрів, на дизпаливо — до 139,5 євро. Акцизна ставка на зріджений газ залишиться незмінною і складатиме 52 євро. 

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що в Україні масово продають неякісне пальне.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *