Телефонують навіть якщо немає боргів: як позбутися дзвінків колекторів

Нерідко колектори можуть дзвонити навіть тоді, якщо людина не брала кредитів у банках та не є поручителем для боржника. Таке може статися, наприклад, якщо хтось сказав ваш номер як контактний. Експерти розповіли, що робити в таких випадках.

Як передає УНІАН, спочатку важливо перевірити, чи справді у вас немає боргів. Це можна зробити в бюро кредитних історій: раз на рік ця послуга безкоштовна. Водночас якщо людина стала жертвою аферистів і на її ім’я оформили кредит, важливо негайно звертатися до фінансової установи, яка вимагає оплату за кредитом. Крім того, важливо написати заяву до правоохоронних органів. 

Якщо боргів немає, то можна відмовитися від спілкування з колекторами. Слід зазначити, що робота колекторських контор в Україні регулюється законодавством. Це значить, що вони мають право займатися урегулюванням простроченої заборгованості. Проте при цьому в них є певні правила. Зокрема, йдеться про етичну поведінку під час взаємодії з боржником або іншими особами. 

Кредиторам та колекторам заборонено повідомляти про заборгованість третім особам. Також вони не повинні погрожувати, шантажувати, вчиняти психологічний чи фізичний тиск тощо. У випадку, якщо колектори продовжують турбувати вас через кредит, який ви не брали, попри заборону здійснювати взаємодію з вами, це можна розцінювати, як порушення ваших прав. У такому випадку потрібно:   

  • Дізнатися назву установи, з якої телефонують;
  • Дізнатися про підстави дзвінка;
  • Зафіксувати порушення (наприклад, зробити скріншоти екрана з повідомленнями та журналу дзвінків, зробити аудіозапис телефонних розмов тощо);
  • З доказами написати скаргу керівництву установи, працівники якої вчиняють відносно вас протиправні дії;
  • Якщо реакції немає – звертатися до Національного Банку України зі скаргою на установу. 

Слід зазначити, що компанії, які займаються колекторською діяльністю, повинні бути  внесеними до реєстру колекторських компаній НБУ. У випадку порушень їх можуть оштрафувати або ж виключити з реєстру. У випадку, якщо колекторська компанія не внесена до зазначеного реєстру, НБУ не зможе допомогти. В такій ситуації потрібно звертатися до правоохоронців. Наприклад, якщо погрожують або застосовують насильство, зверніться до Національної поліції України (за гарячою лінією 102). 

Кредити в Україні

Раніше експерти пояснювали, які є способи сплатити борг перед банком. Як з’ясувалося, є щонайменше три різні способи. Найпопулярніший варіант – ануїтетна схема, яка передбачає сплату боргу рівними частинами. Також є можливість сплачувати спочатку відсотки, а потім – “тіло” кредиту. Зокрема, деякі банки можуть пропонувати схему, при якій з кожним платежем відсоток стає меншим: таким чином, якщо закрити борг раніше, можна заощадити. 

Також стало відомо, що в Ощадбанку зловмисники оформили три банківські рахунки на чоловіка. Невідомі також намагалися отримати кредитні кошти. Чоловік вимагав визнати договори недійсними, оскільки він не має жодного відношення до них. При цьому з витягу кредитної історії чоловіку стало відомо про те, що від його імені невідомі у фінансових установах, що видають онлайн-кредити, отримали кредитні кошти. Вони перераховувалися на нібито належний йому банківський рахунок в Ощадбанку. Суд встав на бік чоловіка.

“Відкриття трьох банківських рахунків здійснили без оформлення заяви про приєднання до договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та без верифікації. За таких умов договори банківських рахунків не можуть вважатися дійсними, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі”, – наголосили у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Монобанк вимагає від киянки повернути понад 11 тисяч гривень, які взяв її чоловік, поки вона спала – яким було рішення суду
  • Чи видають ВПО кредити в банках України – відповідь банкіра
  • Коли та кому банки зможуть списати іпотеку та кредити на житло та авто, які зруйнувала війна: пояснення експертів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *