Забудовники очікують послаблення гривні: скільки буде коштувати житло наступного року

Більшість девелоперів вирішили вжити заходів на випадок дестабілізації валютного курсу та інфляційного “стрибка”. Для цього вони зафіксували на первинному ринку житла курс у 40-42 гривні за долар за метр квадратний. Загалом з початку повномасштабної війни ціни на “первинці” зросли на 40-45%. 

Як зазначає співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов, ціноутворення на первинному ринку завжди базувалося на двох факторах: міцній прив’язці до курсу долара та потенційному зростанні вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. В умовах війни ця “прив’язка” лише посилилася. 

“Фактично валютний курс на первинному ринку на 7-10% більший за готівковий. І це разом із реальним здорожчанням собівартості будівництва є однією з вагомих причин того, чому з початку повномасштабного російського вторгнення ціни на “первинці” зросли в середньому на 40-45%”, – наголосив Семенцов.

На його думку, у другій половині вересня та у жовтні ситуація на ринку майже не зміниться, бо потенційний попит є досить незначним, а способів для його збільшення фактично не існує. Проте можливе збільшення попиту на готові квартири в добудованих будинках, хоча тренду це і не змінить, адже частка таких всього 3%.

“Завдяки резапуску державної програми пільгового кредитування “єОселя” продажі готових квартир можуть зрости на 15-20%. Однак в об’єктах на стадії зведення навряд чи варто очікувати суттєве пожвавлення: “єОселя” передбачає, що девелопери залучатимуть кошти переважно через фонди фінансування будівництва, через купівлю-продаж майнових прав на недобудовані квартири або через облігації”, – зазначив Семенцов.

Наразі частка девелоперів, готових до таких змін у схемах фінансування об’єктів, будівництво яких почалося ще до ухвалення 15 серпня 2022 року Закону України №2518 “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому”, занадто мала та наявний певний скепсис щодо обсягів та безперервності фінансування державної програми пільгового кредитування. На погляд Семенцова, амплітуда цінових коливань не перевищить в середньому 1-2%, що є ознакою стабільності.

“Економічна ситуація в країні є досить стабільною, а попит на дві третини менший за пропозицію, відтак відсутні економічні підстави для глобального перегляду цін. А якщо додати побоювання потенційних покупців напередодні опалювального сезону, пов’язану з можливими новими терористичними атаками ворога на об’єкти енергетичної інфраструктури, то можна сказати, що на первинному ринку житла навряд чи можливі глобальні трендові зміни, як то, наприклад, зростання попиту”, – резюмував Семенцов.

Яким буде курс долара у 2024 році

Міністерство фінансів України та представники бізнесу очікують на ослаблення курсу у 2024 році. Так, згідно з озвученими прогнозами, гривня перетне позначку 41 гривню за долар. Зокрема, в уряді передбачають на наступний рік курс 41,4 гривні за долар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • "Давно хотів мати реєстрацію саме тут". Посадовець Львівської міськради оформився безпритульним, щоб отримати пільговий кредит на житло
  • Як повернути гроші від забудовника – експерти назвали 3 дієвих способи
  • В яких районах Києва продають найдорожчі та найдешевші однокімнатні квартири
  • Директор пологового в Києві виплатив неіснуючим співробітникам 4,5 млн грн: деталі від прокуратури

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *